Wereldwijd uniek project

Gepubliceerd op: 9 maart 2017 09:49

Frietfabriek uit Kruiningen wisselt restwarmte uit met uienbedrijf

Zeeuws initiatief

De Provincie Zeeland verleent een subsidie van zo'n 800.000 euro aan de bedrijven Wiskerke Onions en Lamb Weston / Meijer in Kruiningen voor het realiseren van een restwarmtekoppeling. De subsidie is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken waarmee een 'green deal' is afgesloten voor de overgang naar een duurzame economie. Het gaat om een totale investering van 1,6 miljoen euro.

Besparing door delen van restwarmte

Het is wereldwijd uniek om restwarmte van een fritesproducent te benutten voor het drogen van uien bij een naastgelegen uienverwerkend bedrijf’, aldus gedeputeerde Ben de Reu (Energie). 'We zijn heel erg blij met dit prachtige initiatief en deze samenwerking in Zeeland. Het is een grote stap in het toekomstbestendig maken van de Zeeuwse economie. Momenteel onderzoeken we of we in de toekomst meer van dit soort projecten kunnen gaan financieren uit een nog op te richten industrieel infrastructuurfonds'.

Het delen van restwarmte onder de internationale bedrijven op het industrieterrein de Nishoek in Kruiningen bespaart in potentie 500.000 m3 aardgas per jaar en vermindert in potentie 875 ton CO2-uitstoot per jaar. Het project biedt perspectief voor verdere uitbreiding naar andere bedrijven.