Minister roemt lef van RWS met ijswoningen Goes

Gepubliceerd op: 11 mei 2016 12:13

“Innovatie moet je niet teveel reguleren, maar overlaten aan mensen met lef”, merkte minister Blok op toen hij maandag 25 april een bezoek bracht aan de ijsbufferwoningen in Goes-West.

De minister voor Wonen en Rijksdienst bezocht Goes ter ere van de officiële opening van de woningen aan de Witte de Withstraat en Abel Tasmanstraat in Goes-West. RWS, partners van het project IJs van Columbus en natuurlijk bewoners waren uitgenodigd voor deze opening.

Na een verhelderend filmpje vertelde RWS directeur Maarten Sas over de ontdekkingsreis die RWS samen met de partners is begonnen. Daarna nam een aantal gasten deel aan een vraaggesprek. Bewoonster Lotte Brilman vertelde bijvoorbeeld dat zelfs de grootste koukleum van het gezin niet meer met een dekentje op de bank zit. Walter Koens van Marsaki legde het systeem aan de hand van een maquette nog eens uit.

De ijswoningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder iedere twee woningen zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak in de zomer weer verwarmd.

Meer informatie: