Klimaatpark geopend

Gepubliceerd op: 7 juli 2015 14:23

1 juli is het DELTA Klimaatpark geopend! Het park ligt in het natuurpark Duinzoom in Renesse. Je volgt een route langs de thema’s Waterkracht, Groeikracht, Zonnekracht en Windkracht. Via opdrachten en informatie op borden worden wandelaars geprikkeld om na te denken over het zuinig en bewust omgaan met energie.

Zuinig en bewust omgaan met energie

Opening
25 kinderen hebben geholpen met de opening. Ze moesten vragen over natuur en energie beantwoorden waarmee ze letters verdienden en water mochten oppompen. De letters vormden het woord ‘Duinzoom’. Na de opening was er door IVN een moddercircuit uitgezet. Van simpele opdrachten zoals 'neem een modderbadje' tot verfijndere opdrachten als 'maak een modderschilderij'.

Educatie
Educatie vindt DELTA belangrijk en daarom is het DELTA Klimaatpark ontwikkelt.
Aan de wandelroute langs de ‘DELTA bomen en planten’ zijn interactieve onderdelen bij de volgende thema’s toegevoegd:
• Windkracht
• Zonnekracht
• Waterkracht
• Groeikracht
Het thema zonnekracht laat bijvoorbeeld zien hoe zonne-energie wordt gemaakt. Bij het thema waterkracht staat een waterpomp waar kinderen zelf water kunnen oppompen. Kinderen kunnen de opdracht uitvoeren om zo snel mogelijk de hoeveelheid water op te pompen die je gebruikt om 1 keer te douchen. Je leert er ook hoe drinkwater gemaakt wordt en de verschillende manieren waarop energie uit water gehaald kan worden. Bij het thema windkracht staan drie verschillende kleine windturbines uit het technopark in Schoondijke waar DELTA bij betrokken is geweest.

Waarom is het DELTA Klimaatpark ontwikkeld?
DELTA heeft - in het kader van zijn streven naar CO2 neutraal in 2050 - in 2007 een deel bomen aangekocht van het toen nog aan te leggen natuurgebied Duinzoom in Haamstede. We compenseren hiermee de CO2 –uitstoot van Zeeuwse huishouden. Maar belangrijker vinden we dat kinderen en bezoekers geïnformeerd worden over klimaatverandering, waardoor ze bewuster omgaan met energie. We willen dit doen op een plek die zich daarvoor goed leent, omdat je in een groene omgeving juist de opslag van CO2 in bomen actief kunt laten zien, het DELTA Klimaatpark.

Waar is het?
Het DELTA Klimaatpark ligt aan de Lage Zoom in Renesse, bij de ‘tipi’ van wilgentenen.