Informatieavond Aardgasvrij wonen druk bezocht

Gepubliceerd op: 23 november 2017 15:25

Onze cv-ketel heeft de langste tijd gehad, omdat we in Nederland de stap gaan maken naar duurzame verwarming zonder aardgas. Ruim 7 miljoen huishoudens zullen op een andere manier moeten gaan verwarmen en koken. Een gigantische operatie, maar geen onmogelijke.

Veel Zeeuwen willen deze gasvrije overgang maken. De informatieavond Aardgasvrij wonen!? van ZMf, Zeeuwind, Zeeuws Klimaatfonds en ZB op 6 november was daarom in een mum van tijd volgeboekt. Avondvoorzitter Teus Baars, directeur Zeeuwind, was zichtbaar in zijn nopjes met deze grote opkomst: 150 bezoekers.

 

Voorbeelden van gasvrije woningen in Zeeland

De avond begon met een aantal korte presentaties. MorgenWonen sprak over het door hun ontwikkelde nieuwbouwconcept van gasvrije woningen. Zeeuwind en Projectmanagementbureau Marsaki bespraken de kosten die gepaard gaan met het energieneutraal maken van een bestaande woning. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Als men het daarentegen niets doet, zal de energierekening de komende jaren aanzienlijk stijgen. De woningcorporatie RWS hield als laatste een presentatie. RWS heeft naast nieuwbouwwoningen, ook een aantal oudere huurwoningen in Goes, Wemeldinge en Biezelinge verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt.

Na de pitches volgden workshops. Vele vragen die leefden bij het publiek zijn beantwoord en ervaringsverhalen zijn gedeeld over het (stapsgewijs) aardgasvrij maken van de woning, de voor- en nadelen en wat de kosten zijn.

Na de workshops was in de plenaire zaal het woord aan Derk Alssema, wethouder in Goes en voorzitter van het Zeeuws Energieakkoord. Het belangrijkste punt in dit akkoord is dat in 2045 alle huizen in Zeeland energieneutraal zijn en dat de gemeenten en diverse partijen in Zeeland de samenwerking hebben gezocht om de particuliere woningbouwbezitter hierbij te gaan helpen.

Energiedossier

Als uitsmijter werd het Energiedossier Wonen zonder aardgas met een Zeeuwse paragraaf op onze website www.energiezeeland.nl gelanceerd.