Welkom op Energie Zeeland | de digitale etalage energie | www.energiezeeland.nl | op Facebook | op Twitter | Vragen of suggesties? > Contact

 • Wonen zonder aardgas

  In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nog aan te bevelen? Of is het slimmer om nu al (stapsgewijs) te kiezen voor duurzame verwarming?

 • Mobiliteit in de toekomst

  Met lopen of fietsen gebruik je alleen energie van jezelf. Duurzamer kan niet.
  Bij transport van mensen en materialen komt CO2 vrij. CO2 is een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde.
   

 • Duurzame sportverenigingen

  Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden.

 • Energie en afval, een kringloop?

  Simpelweg weggooien van wat we denken niet meer nodig te hebben, is een onhoudbare verspilling van grondstoffen. Steeds meer komen we tot het inzicht dat afval een probleem is. Want het verdwijnt niet. Afval is bovendien een waardevolle grondstof die gebruikt kan worden in nieuwe productieprocessen of als bron voor energieopwekking.

 • Duurzame festivals

  In Nederland worden jaarlijks meer dan 160.000 evenementen georganiseerd die door miljoenen mensen worden bezocht. Naast gezelligheid en plezier kunnen deze evenementen ook diverse problemen opleveren. Te denken valt aan een overvloed van (zwerf)afval, verkeersdrukte, geluidhinder en dergelijke. 

 • Energiebesparing

  Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden.

 • Energie uit water

  Witte steenkool, zo wordt energie uit water ook wel genoemd. Wit is de kleur van schuimend water, maar men bedoelt hier eigenlijk mee: schone energie. Bij de omzetting van energie uit water in elektrische energie worden namelijk geen milieuvervuilende afvalstoffen geproduceerd. Oceanen en rivieren bevatten een enorm potentieel aan energie. 

 • Energiebronnen

  Bij alles wat we doen en gebruiken, hebben we energie nodig. Huishoudelijke apparaten, computers en televisie gebruiken elektriciteit. Auto’s, schepen en vliegtuigen verbruiken brandstof. Energiebronnen leveren energie, die bijvoorbeeld in elektriciteit of brandstof kan worden omgezet. Kiezen we voor fossiel, hernieuwbaar of duurzaam? Aan de basis van deze categorieën liggen overwegingen die te maken hebben met beschikbaarheid en de invloeden op milieu en klimaat.

 • Zonne-energie

  De hoeveelheid zonlicht is op aarde niet overal even veel. In Nederland zijn de kustprovincies, vooral Zeeland, de plaatsen waar gemiddeld de zon het meest schijnt. Zonne-energie kan op twee manieren worden gebruikt: via zonnepanelen en via zonnecollectoren. Zonnepanelen leveren elektriciteit en zonnecollectoren of zonneboilers produceren warmte.

 • Slimme innovaties

  Het aandeel duurzame elektrische energie in de totale energievoorziening neemt de komende jaren sterk toe. Bovendien is het zo dat steeds meer partijen energie gaan leveren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer en distributie. Deze uitdagingen leiden tot innovatieve ontwikkelingen.

Aanraders

Nieuws

 1. Tips voor vloerisolatie

  Vloerisolatie zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur van de vloer met circa 2 graden verhoogd en het bespaart een hoop energie (circa € 250,- op jaarbasis).

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Tips voor vloerisolatie

 2. De echte cijfers over duurzame energie

  Nederlanders denken dat we al veel meer duurzame energie hebben dan er in werkelijkheid is. Men schat dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet één procent is. Ook de hoeveelheid...

  23 juli 2020

  Bekijk details van De echte cijfers over duurzame energie

 3. Nul-op-de-meter woningen

  Het aantal nul-op-de-meter (NOM)-woningen blijft stevig groeien. Inmiddels wordt minimaal 5,4 procent van alle nieuwbouw nul-op-de-meter gebouwd. In 2019 lag dat percentage nog op 4 procent.

  9 juli 2020

  Bekijk details van Nul-op-de-meter woningen

 4. Zonnestroom in cijfers

  Het vermogen van zonnepanelen is voor het eerst groter bij bedrijven dan bij woningen

  25 juni 2020

  Bekijk details van Zonnestroom in cijfers

 5. Subsidies om je eigen huis te verduurzamen

  Er zijn diverse mogelijkheden om je koophuis te verduurzamen. Niet alleen help je er het milieu mee, maar als het goed is bespaar je ook op je energierekening. Toch zijn de hoge kosten die ermee gemoeid...

  19 mei 2020

  Bekijk details van Subsidies om je eigen huis te verduurzamen

 6. Wint jouw idee op duurzame dinsdag?

  De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer...

  28 april 2020

  Bekijk details van Wint jouw idee op duurzame dinsdag?

 7. Kolencentrales moeten minderen

  De elektriciteitsproductie van drie kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte wordt nog dit jaar fors verlaagd om de CO2-uitstoot te verminderen.

  2 april 2020

  Bekijk details van Kolencentrales moeten minderen

 8. Drijvende zonneparken

  Drijvende zonneparken winnen terrein, met Nederland als koploper in Europa.

  24 maart 2020

  Bekijk details van Drijvende zonneparken

 9. Huishoudens betalen bijna 10 procent minder voor energie

  De energierekening van de meeste huishoudens bestaat uit de gas- en elektriciteitsrekening. De hoogte ervan wordt bepaald het verbruik, de belasting en de prijs van gas en elektriciteit.

  12 maart 2020

  Bekijk details van Huishoudens betalen bijna 10 procent minder voor energie

Nieuws

Vraag of suggestie?

Actueel in Zeeland

 1. Eerste elektrische bus in Zeeland

  Op vrijdag 9 oktober neemt ZB de eerste elektrische bus in Zeeland in gebruik voor het boekenvervoer door de gehele provincie.

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Eerste elektrische bus in Zeeland

 2. Energiestrategie voor kinderen

  In de zomer hebben ruim 35 scholen zich aangemeld voor een gastles over de Zeeuwse Energietransitie. De interesse vanuit de scholen is groot; scholen vanuit alle Zeeuwse gemeentes doen mee.

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Energiestrategie voor kinderen

 3. Wanneer is jouw gemeente energieneutraal?

  Alle Zeeuwse gemeenten hebben plannen gemaakt voor energiebesparing en het stoppen met fossiele energiebronnen. Wat gaan ze doen met de eigen gebouwen, installaties en vervoermiddelen van de gemeente?

  12 augustus 2020

  Bekijk details van Wanneer is jouw gemeente energieneutraal?

 4. Zeeland krijgt geld voor energie en duurzaamheid

  De compensatie voor het niet doorgaan van de marinierskazerne in Vlissingen levert positieve impulsen voor duurzame energie op. Kennis, onderwijs, bereikbaarheid en innovatie zijn wezenlijke onderdelen...

  9 juli 2020

  Bekijk details van Zeeland krijgt geld voor energie en duurzaamheid

 5. Grootste zonneparken in Zeeland

  In de gemeente Terneuzen liggen inmiddels een aantal zonneparken waar je u tegen zegt. Volgens Solar Magazine behoren 2 van deze parken, Zonnepark Hoek met 60 megawattpiek en Zonnepark Terneuzen Tractaatweg...

  7 juli 2020

  Bekijk details van Grootste zonneparken in Zeeland

 6. Het klimaat verandert, Zeeland verandert mee

  Ontwerp jouw ideale klimaatbestendige tuin en maak kans op een tegoedbon voor een tuincentrum naar keuze ter waarde van €150.

  9 juni 2020

  Bekijk details van Het klimaat verandert, Zeeland verandert mee

 7. Zon en warmte in Zeeland

  Alle bijeenkomsten van Het Zon Effect en Het Warmte Effect zijn door de maatregelen tegen Corona geannuleerd. Maar de inkoopacties waarvan je kunt profiteren lopen nog wel door. Ook staan de teams voor...

  28 april 2020

  Bekijk details van Zon en warmte in Zeeland

 8. Gaat testcentrum getijdenenergie Grevelingendam door?

  Het testcentrum van de getijdencentrale in de Grevelingendam is op zoek naar participanten om in 2020 nog te kunnen starten.

  14 april 2020

  Bekijk details van Gaat testcentrum getijdenenergie Grevelingendam door?

 9. Zeeland heeft als eerste regio een Regionale Energie Strategie

  In de RES staat hoe Zeeland in de komende decennia overschakelt op schone energiebronnen en energie bespaart.

  24 maart 2020

  Bekijk details van Zeeland heeft als eerste regio een Regionale Energie Strategie

Actueel in Zeeland

 • Young Energy Society Challenge 2019

  Ruim 450 Zeeuwse jongeren hebben meegedaan en samen of individueel een oplossing ingestuurd voor de overstap naar duurzame energie. In totaal zijn er 120 oplossingen ingestuurd. De prijswinnaars zijn bekend! 

 • Winnaars van de finale

  De finale van de zesde Energy Battle Zeeland was op 20 februari 2019 in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De jongerenjury en de vakjury kozen de winnende teams.

 • Energy Battle 2017-2018

  Duurzaam leven zonder aardgas. Dat was het motto van de Energy Battle 2017/2018. De finale van de wedstrijd voor het voortgezet onderwijs in Zeeland is gehouden op woensdagavond 28 februari in het Auditorium van ZB in Middelburg. 

Partners

Toffe tips voor de KIDS

Elke week nieuwe tips!

 • Heb je het een beetje koud op je kamertje? Trek dan een extra vest of trui aan. Dan kan de verwarming lager of uit.
 • Ga je op vakantie? Trek gewoon de stekkers eruit. Er hoeft dan helemaal niets meer stand-by te staan.
 • Gebruik een knijpkat in plaats van een zaklamp. Dan heb je nooit batterijen nodig.
 • De monsters onder je bed hebben echt geen licht nodig. Doe alle lampen uit als je je kamer verlaat.
 • Je kunt beter drie keer douchen dan één keer in bad gaan. Dan verbruik je minder energie.

Wat is klimaatverandering?

Uitgelicht

Info voor werkstukken en presentaties

Energiebronnen

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld naar basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Boeken, websites, filmpjes en animaties over alle energiebronnen, over zonne-energie, windenergie, aardgas, aardolie, biomassa, elektriciteit, kernenergie, steenkool. Maar ook informatie over afval, broeikaseffect en meer.

Agenda

 1. Vakbeurs Energie

  De Vakbeurs Energie heeft alvast vastgelegd wanneer deze driedaagse beurs gehouden wordt in 2021.

  12 oktober 2021 t/m 14 oktober 2021

  Brabanthallen Den Bosch

  Bekijk details van Vakbeurs Energie

Meer

Zeeuws Energieakkoord

Duurzaam bouwloket