
Welkom op Energie Zeeland | de digitale etalage energie | www.energiezeeland.nl | op Facebook | op Twitter | Vragen of suggesties? > Contact
-
Waterstof, is dat ook een duurzame energiebron?
Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Zoals ook een batterij of accu een energiedrager is. Waterstof (H) of eigenlijk Diwaterstof (H2) kan op verschillende manieren gemaakt worden.
-
Wonen zonder aardgas
In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nog aan te bevelen? Of is het slimmer om nu al (stapsgewijs) te kiezen voor duurzame verwarming?
-
Mobiliteit in de toekomst
Met lopen of fietsen gebruik je alleen energie van jezelf. Duurzamer kan niet.
Bij transport van mensen en materialen komt CO2 vrij. CO2 is een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde.
-
Duurzame sportverenigingen
Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden.
-
Energie en afval, een kringloop?
Simpelweg weggooien van wat we denken niet meer nodig te hebben, is een onhoudbare verspilling van grondstoffen. Steeds meer komen we tot het inzicht dat afval een probleem is. Want het verdwijnt niet. Afval is bovendien een waardevolle grondstof die gebruikt kan worden in nieuwe productieprocessen of als bron voor energieopwekking.
-
Duurzame festivals
In Nederland worden jaarlijks meer dan 160.000 evenementen georganiseerd die door miljoenen mensen worden bezocht. Naast gezelligheid en plezier kunnen deze evenementen ook diverse problemen opleveren. Te denken valt aan een overvloed van (zwerf)afval, verkeersdrukte, geluidhinder en dergelijke.
-
Slimme innovaties
Het aandeel duurzame elektrische energie in de totale energievoorziening neemt de komende jaren sterk toe. Bovendien is het zo dat steeds meer partijen energie gaan leveren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer en distributie. Deze uitdagingen leiden tot innovatieve ontwikkelingen.
-
Energiebesparing
Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden.
Meer weten over ...
Aanraders
-
-
Ga voor groen!
Liz Gogerly
Vier kinderen laten zien wat je kunt doen om de wereld groener te maken. Lees over o.a. afvalverwerking, recycling, klimaatverandering, eco-eten, duurzame energie en CO2 uitstoot. Met tips over energie besparen en hergebruik. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
-
Help, mijn batterij is leeg!
Geronimo Stilton
Geronimo en zijn vrienden ontdekken hoe belangrijk energie is als de stroom uitvalt. Zonder elektriciteit is er chaos en ellende op Muizeneiland! Ze merken dat energie niet vanzelfsprekend is en gaan met elkaar op zoek naar andere bronnen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
-
De kracht van Zeeuwse energie
Les- en (voor)leesboek voor basisschoolleerlingen en leerkrachten over alles wat betrekking heeft op de energietransitie en de versnelling daarvan in Zeeland, verdeeld over vier thema's, Anders wonen, Anders eten, Anders van A naar B en Anders energie opwekken, in opdracht van YESC (Young Energy Society Challenge), de jeugdclub van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen die jongeren oproept mee te denken over de overgang naar duurzame energie in Zeeland.
-
De energie die we verbruiken
Georgia Amson-Bradshaw
Ontdek meer over de relatie tussen energieverbruik en klimaatverandering, luchtvervuiling en verspilling van grondstoffen. Verzin zelf oplosssingen voor gestelde problemen en doe de testjes. Met veel foto's en illustraties in kleur. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
-
Duurzaamheid
Truus Visser-van den Brink
Gooi jij een boterham van de vorige dag weg? Lees hoe al het afval voor vervuiling van de aarde, lucht en zee zorgt. Hoe kunnen we de opwarming van de aarde stoppen? Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.
-
Klimaat en milieu
Jilly Hunt
Hoe zit het nu echt met ons klimaat en milieu? Lees over o.a. ontbossing, duurzame energie en opwarming van de aarde. Ontdek wat er achter de nieuwsberichten hierover zit en wat we zelf kunnen doen. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 13 jaar.
-
Doe de kraan dicht, Gernonimo!
Geronimo Stilton
Als Geronimo met Thea, Benjamin en Keet wil vakantie vieren op de familieboerderij, komt er ineens geen water uit de kraan. Ook bij de buren niet. Wat is er aan de hand? En wat kunnen ze zelf doen om minder water te verbruiken? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
-
Hamburgers uit de moestuin
Louise O. Fresco
Merel gaat met haar buurjongen Dayo op zoek naar gezond eten. Ze ontdekken onder andere wat duurzaam eten is en waarom de appels in de supermarkt allemaal even groot zijn. Verhalen met allerlei weetjes over voeding en illustraties in enkele kleuren. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
-
Het grote bètaboek
Hoe werkt DNA? Hoe bevriest water en wat is energie? Stapsgewijze uitleg met tekeningen van allerlei onderwerpen die vallen binnen de natuurwetenschappen, te weten energie, krachten, leven, materie en aarde en ruimte. Met veel getekende kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.
-
Wonderwel
Hans Wilschut, Marlie Hollands
Welke weg legt een filmpje op je mobiel af, hoeveel energie kost dat en hoe werkt een zonnepaneel? Ontdek hoe het zit met de techniek achter alledaagse voozieningen als de elektriciteit, drinkwater, voedsel en internet. En ook hoe de toekomst eruitziet als we van het gas af moeten en water schaars wordt. Met opdrachten en, ook schematische, kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
-
-
-
Duurzaam erfgoed
Informatie over het duurzaam beheren, verbouwen en renoveren van monumenten waarbij de nieuwste technieken en inzichten worden behandeld.
-
Blauwe economie
Gunter Pauli
Pleidooi voor een 'blauwe economie', waarbij de werking van ecosystemen wordt toegepast op economische systemen om te komen tot echt duurzaam produceren en consumeren.
-
Op eigen kracht
Mathias Bienstman
Betoog over de positie van de Lage Landen in de ontwikkelingen rond het Klimaatakkoord van Parijs en een schets van een alternatief voor het huidige gebruik van gas, olie en kernenergie.
-
Zo slim als de natuur
Gunter Pauli, Jurriaan Kamp
Via een andere blik op ecosystemen en de cycli in de natuur komt de auteur tot twaalf trends die zouden kunnen leiden tot een duurzamere bedrijfsvoering in een samenleving met genoeg voedsel en energie voor iedereen.
-
Recyclage
Karel Van Acker
Overzicht van wat al bereikt is en van nog op te pakken mogelijkheden rondom de circulaire economie.
-
Groen leven
Harry van Doorn
Achtergrondinformatie en tips over duurzaam leven met als doel een gezonde balans tussen mens, milieu en economie.
Nieuws
-
De strijd om energie: e-book
De strijd om energie is een helder en toegankelijk geschreven boek. Iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie zal dit boek met groeiende onrust lezen...
5 januari 2021
-
Nieuwe tarieven en regelingen voor duurzame energie in 2021
De nieuwe tarieven van Opslag Duurzame Energie (ODE) en Klimaattransitie zijn voor 2021 en 2022 vastgesteld. Ook komt er een nieuwe postcoderoosregeling aan.
17 november 2020
-
Tips voor vloerisolatie
Vloerisolatie zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur van de vloer met circa 2 graden verhoogd en het bespaart een hoop energie (circa € 250,- op jaarbasis).
6 oktober 2020
-
De echte cijfers over duurzame energie
Nederlanders denken dat we al veel meer duurzame energie hebben dan er in werkelijkheid is. Men schat dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet één procent is. Ook de hoeveelheid...
23 juli 2020
-
Nul-op-de-meter woningen
Het aantal nul-op-de-meter (NOM)-woningen blijft stevig groeien. Inmiddels wordt minimaal 5,4 procent van alle nieuwbouw nul-op-de-meter gebouwd. In 2019 lag dat percentage nog op 4 procent.
9 juli 2020
-
Zonnestroom in cijfers
Het vermogen van zonnepanelen is voor het eerst groter bij bedrijven dan bij woningen
25 juni 2020
-
Subsidies om je eigen huis te verduurzamen
Er zijn diverse mogelijkheden om je koophuis te verduurzamen. Niet alleen help je er het milieu mee, maar als het goed is bespaar je ook op je energierekening. Toch zijn de hoge kosten die ermee gemoeid...
19 mei 2020
-
Wint jouw idee op duurzame dinsdag?
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer...
28 april 2020
-
Kolencentrales moeten minderen
De elektriciteitsproductie van drie kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte wordt nog dit jaar fors verlaagd om de CO2-uitstoot te verminderen.
2 april 2020
Twitter en Facebook
Partners
Actueel in Zeeland
-
Zonnepanelen leveren het meeste op in Zeeland
Zonnepanelen brengen in Zeeland het meeste op, dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht na een vergelijking tussen de verschillende regio's. Met name Vlissingen scoort op dat vlak goed....
7 januari 2021
-
Windpark op zee Borssele 1&2 helemaal klaar
Ørsted heeft de bouw van windpark Borssele 1&2 afgerond. Het windpark heeft een geïnstalleerde capaciteit van 752MW. Daarmee is Borssele 1&2 het grootste windpark op zee van Nederland en het tweede grootste...
10 december 2020
-
Koudekerke energieneutraal gaat verder
In een filmpje vertellen de inwoners van Koudekerke over het gerealiseerde zonnepark en de verdere plannen met deelauto's en collectieve inkoop van duurzame materialen en diensten.
17 november 2020
-
Eerste elektrische bus in Zeeland
Op vrijdag 9 oktober neemt ZB de eerste elektrische bus in Zeeland in gebruik voor het boekenvervoer door de gehele provincie.
6 oktober 2020
-
Energiestrategie voor kinderen
In de zomer hebben ruim 35 scholen zich aangemeld voor een gastles over de Zeeuwse Energietransitie. De interesse vanuit de scholen is groot; scholen vanuit alle Zeeuwse gemeentes doen mee.
6 oktober 2020
-
Wanneer is jouw gemeente energieneutraal?
Alle Zeeuwse gemeenten hebben plannen gemaakt voor energiebesparing en het stoppen met fossiele energiebronnen. Wat gaan ze doen met de eigen gebouwen, installaties en vervoermiddelen van de gemeente?
12 augustus 2020
-
Zeeland krijgt geld voor energie en duurzaamheid
De compensatie voor het niet doorgaan van de marinierskazerne in Vlissingen levert positieve impulsen voor duurzame energie op. Kennis, onderwijs, bereikbaarheid en innovatie zijn wezenlijke onderdelen...
9 juli 2020
-
Grootste zonneparken in Zeeland
In de gemeente Terneuzen liggen inmiddels een aantal zonneparken waar je u tegen zegt. Volgens Solar Magazine behoren 2 van deze parken, Zonnepark Hoek met 60 megawattpiek en Zonnepark Terneuzen Tractaatweg...
7 juli 2020
-
Het klimaat verandert, Zeeland verandert mee
Ontwerp jouw ideale klimaatbestendige tuin en maak kans op een tegoedbon voor een tuincentrum naar keuze ter waarde van €150.
9 juni 2020
-
Young Energy Society Challenge 2019
Ruim 450 Zeeuwse jongeren hebben meegedaan en samen of individueel een oplossing ingestuurd voor de overstap naar duurzame energie. In totaal zijn er 120 oplossingen ingestuurd. De prijswinnaars zijn bekend!
-
Winnaars van de finale
De finale van de zesde Energy Battle Zeeland was op 20 februari 2019 in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De jongerenjury en de vakjury kozen de winnende teams.
-
Energy Battle 2017-2018
Duurzaam leven zonder aardgas. Dat was het motto van de Energy Battle 2017/2018. De finale van de wedstrijd voor het voortgezet onderwijs in Zeeland is gehouden op woensdagavond 28 februari in het Auditorium van ZB in Middelburg.
Agenda
-
Lanceringsbijeenkomst Energieke Gemeenten Zeeland
Meedenken, meepraten en meebeslissen over de Transitievisie Warmte (TVW) en de wijkuitvoeringsplannen draagt bij in het bereiken van CO2 reductie; één van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs....
maandag 25 januari 2021
online; vooraf aanmelden
-
Warme truiendag 2021
Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Samen bieden we een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Zet 'm alvast in je agenda: op vrijdag...
vrijdag 5 februari 2021
overal in Nederland
-
Vakbeurs Energie
De Vakbeurs Energie heeft alvast vastgelegd wanneer deze driedaagse beurs gehouden wordt in 2021.
12 oktober 2021 t/m 14 oktober 2021
Brabanthallen Den Bosch
Uitgelicht
-
Aanwinsten
-
Mijn huis energiezuinig
Nanette van Mourik
Praktische gids voor het energiezuinig maken van de woning door isolatie, energiebesparende maatregelen en het zelf opwekken van energie.
Gedrukt boek
-
Een energieneutraal huis, het naadje van de kous
Theo van Lieshout
Technisch-wetenschappelijke informatie over het energieneutraal maken van een bestaande woning zonder gebruik van aardgas.
Gedrukt boek
-
Stroomopwaarts
Jan Libbenga
Geschiedenis van de opwekking en het gebruik van elektriciteit, de lopende groene energietransitie en mogelijke vernieuwingen.
Gedrukt boek
-
-
Favorieten van de maand
-
Een energieneutraal huis
Theo van Lieshout
Informatie over het energieneutraal maken van een bestaande woning zonder gebruik van aardgas.
Gedrukt boek
-
Een energieneutraal huis, het naadje van de kous
Theo van Lieshout
Technisch-wetenschappelijke informatie over het energieneutraal maken van een bestaande woning zonder gebruik van aardgas.
Gedrukt boek
Toffe tips voor de KIDS

Elke week nieuwe tips om energie te besparen!
- Doe in de winter de gordijnen open als de zon schijnt. Zo gebruik je gratis zonne-energie.
- Houd de deur dicht als de verwarming aan staat.
- Leg geen kleding over de verwarming als de verwarming aan is.
- Heb je last van tocht? Vraag dan om tochtstrips. Hier.nu vertelt hoe je ze kiest en aanbrengt.
- Is jouw telefoon snel leeg? Zet bluetooth, gps en wifi uit. Speel minder filmpjes af. Dat zijn de grootste energieverbruikers.
- Heb je het een beetje koud op je kamertje? Trek dan een extra vest of trui aan. Dan kan de verwarming lager of uit.
- Ga je op vakantie? Trek gewoon de stekkers eruit. Er hoeft dan helemaal niets meer stand-by te staan.
- Gebruik een knijpkat in plaats van een zaklamp. Dan heb je nooit batterijen nodig.
- De monsters onder je bed hebben echt geen licht nodig. Doe alle lampen uit als je je kamer verlaat.
- Je kunt beter drie keer douchen dan één keer in bad gaan. Dan verbruik je minder energie.
Wat is klimaatverandering?
Info voor werkstukken en presentaties

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld naar basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.
Boeken, websites, filmpjes en animaties over alle energiebronnen, over zonne-energie, windenergie, aardgas, aardolie, biomassa, elektriciteit, kernenergie, steenkool. Maar ook informatie over afval, broeikaseffect en meer.