Welkom op Energie Zeeland | de digitale etalage energie | www.energiezeeland.nl | op Facebook | op Twitter | Vragen of suggesties? > Contact

 • Waterstof, is dat ook een duurzame energiebron?

  Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Zoals ook een batterij of accu een energiedrager is. Waterstof (H) of eigenlijk Diwaterstof (H2) kan op verschillende manieren gemaakt worden.
   

 • Wonen zonder aardgas

  In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nog aan te bevelen? Of is het slimmer om nu al (stapsgewijs) te kiezen voor duurzame verwarming?

 • Mobiliteit in de toekomst

  Met lopen of fietsen gebruik je alleen energie van jezelf. Duurzamer kan niet.
  Bij transport van mensen en materialen komt CO2 vrij. CO2 is een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde.
   

 • Duurzame sportverenigingen

  Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden.

 • Energie en afval, een kringloop?

  Simpelweg weggooien van wat we denken niet meer nodig te hebben, is een onhoudbare verspilling van grondstoffen. Steeds meer komen we tot het inzicht dat afval een probleem is. Want het verdwijnt niet. Afval is bovendien een waardevolle grondstof die gebruikt kan worden in nieuwe productieprocessen of als bron voor energieopwekking.

 • Duurzame festivals

  In Nederland worden jaarlijks meer dan 160.000 evenementen georganiseerd die door miljoenen mensen worden bezocht. Naast gezelligheid en plezier kunnen deze evenementen ook diverse problemen opleveren. Te denken valt aan een overvloed van (zwerf)afval, verkeersdrukte, geluidhinder en dergelijke. 

 • Slimme innovaties

  Het aandeel duurzame elektrische energie in de totale energievoorziening neemt de komende jaren sterk toe. Bovendien is het zo dat steeds meer partijen energie gaan leveren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer en distributie. Deze uitdagingen leiden tot innovatieve ontwikkelingen.

 • Energiebesparing

  Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden.

Aanraders

Nieuws

 1. Staat jouw CV ketel nog op 80?

  Zet 'm op 60!

  25 januari 2021

  Bekijk details van Staat jouw CV ketel nog op 80?

 2. De strijd om energie: e-book

  De strijd om energie is een helder en toegankelijk geschreven boek. Iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie zal dit boek met groeiende onrust lezen...

  5 januari 2021

  Bekijk details van De strijd om energie: e-book

 3. Nieuwe tarieven en regelingen voor duurzame energie in 2021

  De nieuwe tarieven van Opslag Duurzame Energie (ODE) en Klimaattransitie zijn voor 2021 en 2022 vastgesteld. Ook komt er een nieuwe postcoderoosregeling aan.

  17 november 2020

  Bekijk details van Nieuwe tarieven en regelingen voor duurzame energie in 2021

 4. Tips voor vloerisolatie

  Vloerisolatie zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur van de vloer met circa 2 graden verhoogd en het bespaart een hoop energie (circa € 250,- op jaarbasis).

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Tips voor vloerisolatie

 5. De echte cijfers over duurzame energie

  Nederlanders denken dat we al veel meer duurzame energie hebben dan er in werkelijkheid is. Men schat dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet één procent is. Ook de hoeveelheid...

  23 juli 2020

  Bekijk details van De echte cijfers over duurzame energie

 6. Nul-op-de-meter woningen

  Het aantal nul-op-de-meter (NOM)-woningen blijft stevig groeien. Inmiddels wordt minimaal 5,4 procent van alle nieuwbouw nul-op-de-meter gebouwd. In 2019 lag dat percentage nog op 4 procent.

  9 juli 2020

  Bekijk details van Nul-op-de-meter woningen

 7. Zonnestroom in cijfers

  Het vermogen van zonnepanelen is voor het eerst groter bij bedrijven dan bij woningen

  25 juni 2020

  Bekijk details van Zonnestroom in cijfers

 8. Subsidies om je eigen huis te verduurzamen

  Er zijn diverse mogelijkheden om je koophuis te verduurzamen. Niet alleen help je er het milieu mee, maar als het goed is bespaar je ook op je energierekening. Toch zijn de hoge kosten die ermee gemoeid...

  19 mei 2020

  Bekijk details van Subsidies om je eigen huis te verduurzamen

 9. Wint jouw idee op duurzame dinsdag?

  De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer...

  28 april 2020

  Bekijk details van Wint jouw idee op duurzame dinsdag?

Nieuws

Vraag of suggestie?

Partners

Actueel in Zeeland

 1. Zonnepanelen leveren het meeste op in Zeeland

  Zonnepanelen brengen in Zeeland het meeste op, dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht na een vergelijking tussen de verschillende regio's. Met name Vlissingen scoort op dat vlak goed....

  7 januari 2021

  Bekijk details van Zonnepanelen leveren het meeste op in Zeeland

 2. Windpark op zee Borssele 1&2 helemaal klaar

  Ørsted heeft de bouw van windpark Borssele 1&2 afgerond. Het windpark heeft een geïnstalleerde capaciteit van 752MW. Daarmee is Borssele 1&2 het grootste windpark op zee van Nederland en het tweede grootste...

  10 december 2020

  Bekijk details van Windpark op zee Borssele 1&2 helemaal klaar

 3. Koudekerke energieneutraal gaat verder

  In een filmpje vertellen de inwoners van Koudekerke over het gerealiseerde zonnepark en de verdere plannen met deelauto's en collectieve inkoop van duurzame materialen en diensten.

  17 november 2020

  Bekijk details van Koudekerke energieneutraal gaat verder

 4. Eerste elektrische bus in Zeeland

  Op vrijdag 9 oktober neemt ZB de eerste elektrische bus in Zeeland in gebruik voor het boekenvervoer door de gehele provincie.

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Eerste elektrische bus in Zeeland

 5. Energiestrategie voor kinderen

  In de zomer hebben ruim 35 scholen zich aangemeld voor een gastles over de Zeeuwse Energietransitie. De interesse vanuit de scholen is groot; scholen vanuit alle Zeeuwse gemeentes doen mee.

  6 oktober 2020

  Bekijk details van Energiestrategie voor kinderen

 6. Wanneer is jouw gemeente energieneutraal?

  Alle Zeeuwse gemeenten hebben plannen gemaakt voor energiebesparing en het stoppen met fossiele energiebronnen. Wat gaan ze doen met de eigen gebouwen, installaties en vervoermiddelen van de gemeente?

  12 augustus 2020

  Bekijk details van Wanneer is jouw gemeente energieneutraal?

 7. Zeeland krijgt geld voor energie en duurzaamheid

  De compensatie voor het niet doorgaan van de marinierskazerne in Vlissingen levert positieve impulsen voor duurzame energie op. Kennis, onderwijs, bereikbaarheid en innovatie zijn wezenlijke onderdelen...

  9 juli 2020

  Bekijk details van Zeeland krijgt geld voor energie en duurzaamheid

 8. Grootste zonneparken in Zeeland

  In de gemeente Terneuzen liggen inmiddels een aantal zonneparken waar je u tegen zegt. Volgens Solar Magazine behoren 2 van deze parken, Zonnepark Hoek met 60 megawattpiek en Zonnepark Terneuzen Tractaatweg...

  7 juli 2020

  Bekijk details van Grootste zonneparken in Zeeland

 9. Het klimaat verandert, Zeeland verandert mee

  Ontwerp jouw ideale klimaatbestendige tuin en maak kans op een tegoedbon voor een tuincentrum naar keuze ter waarde van €150.

  9 juni 2020

  Bekijk details van Het klimaat verandert, Zeeland verandert mee

Actueel in Zeeland

 • Young Energy Society Challenge 2019

  Ruim 450 Zeeuwse jongeren hebben meegedaan en samen of individueel een oplossing ingestuurd voor de overstap naar duurzame energie. In totaal zijn er 120 oplossingen ingestuurd. De prijswinnaars zijn bekend! 

 • Winnaars van de finale

  De finale van de zesde Energy Battle Zeeland was op 20 februari 2019 in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De jongerenjury en de vakjury kozen de winnende teams.

 • Energy Battle 2017-2018

  Duurzaam leven zonder aardgas. Dat was het motto van de Energy Battle 2017/2018. De finale van de wedstrijd voor het voortgezet onderwijs in Zeeland is gehouden op woensdagavond 28 februari in het Auditorium van ZB in Middelburg. 

Zeeuws Energieakkoord

Agenda

 1. Zeeuwind innovatie challenge

  Zeeuwind en Dockwize bundelen hun krachten in de zoektocht naar vernieuwende hernieuwbare energie in Zeeland. Ze organiseren samen de Zeeuwind Innovatie Challenge 2021!

  woensdag 27 januari 2021, van 16:30 tot 17:30

  online informatiebijeenkomst, wel vooraf aanmelden

  Bekijk details van Zeeuwind innovatie challenge

 2. Warme truiendag 2021

  Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Samen bieden we een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Zet 'm alvast in je agenda: op vrijdag...

  vrijdag 5 februari 2021

  overal in Nederland

  Bekijk details van Warme truiendag 2021

 3. Vakbeurs Energie

  De Vakbeurs Energie heeft alvast vastgelegd wanneer deze driedaagse beurs gehouden wordt in 2021.

  12 oktober 2021 t/m 14 oktober 2021

  Brabanthallen Den Bosch

  Bekijk details van Vakbeurs Energie

Meer

Uitgelicht

Toffe tips voor de KIDS

Elke week nieuwe tips om energie te besparen!

 • Doe in de winter de gordijnen open als de zon schijnt. Zo gebruik je gratis zonne-energie.
 • Houd de deur dicht als de verwarming aan staat.
 • Leg geen kleding over de verwarming als de verwarming aan is.
 • Heb je last van tocht? Vraag dan om tochtstrips. Hier.nu vertelt hoe je ze kiest en aanbrengt. 
 • Is jouw telefoon snel leeg? Zet bluetooth, gps en wifi uit. Speel minder filmpjes af. Dat zijn de grootste energieverbruikers.
 • Heb je het een beetje koud op je kamertje? Trek dan een extra vest of trui aan. Dan kan de verwarming lager of uit.
 • Ga je op vakantie? Trek gewoon de stekkers eruit. Er hoeft dan helemaal niets meer stand-by te staan.
 • Gebruik een knijpkat in plaats van een zaklamp. Dan heb je nooit batterijen nodig.
 • De monsters onder je bed hebben echt geen licht nodig. Doe alle lampen uit als je je kamer verlaat.
 • Je kunt beter drie keer douchen dan één keer in bad gaan. Dan verbruik je minder energie.

Wat is klimaatverandering?

Info voor werkstukken en presentaties

Energiebronnen

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld naar basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Boeken, websites, filmpjes en animaties over alle energiebronnen, over zonne-energie, windenergie, aardgas, aardolie, biomassa, elektriciteit, kernenergie, steenkool. Maar ook informatie over afval, broeikaseffect en meer.

Duurzaam bouwloket