Waanzin en kunst

Vincent van Gogh en Salvador Dali waren het - waanzinnig. Zij zijn niet de enige kunstenaars die deze stempel hebben gekregen. Moet je een beetje gek zijn om goede kunst te kunnen maken? Lees in dit dossier wat de waanzin de kunst heeft gebracht en of het terecht is dat de relatie tussen een psychische aandoening en het kunstenaarschap zo vaak wordt gelegd.  

 

Terug naar Etalage Design en kunst

 • Zijn kunstenaars altijd gek? Bekijk details

  Moet een kunstenaar of creatieveling niet gewoon een beetje gek zijn? Deze vraag integreerde blijkbaar. In de loop der jaren verschenen er onderzoeken en vele artikelen over dit onderwerp. Een duidelijke conclusie blijft tot nu uit.

 • Kunstenaars met geestesziektes Bekijk details

  Kunstenaar Vincent van Gogh is buiten de kunstwereld het beroemdst om het afsnijden van zijn oor. Genialiteit en gekte verenigen zich opvallend vaak, zo ook in deze lijst met kunstenaars. De staat van de geestelijke gezondheid van kunstenaars als Salvador Dali en Edvard Munch zie je terug in hun werk.

 • Waanzinnige creaties Bekijk details

  Outsiderkunst is kunst die gemaakt is buiten het reguliere circuit. Deze stroming vloeit dus niet voort uit academische opleidingen, galeries of musea. De makers kunnen gewone burgers zijn, maar in veel gevallen heeft de maker een verstandelijke beperking of psychische aandoening.

 • Waanzin en de kunstenaar Bekijk details

  Kunsthistorica Sophie van Steenderen schrijft over kunst en kunstgeschiedenis. Ze is gespecialiseerd in het geven en ontwikkelen van cursussen, lezingen en museumexcursies. Volgens haar speelden beroemde kunstenaars zoals Vincent van Gogh die zijn oor eraf sneed,en de extreem narcistische Salvador Dali een belangrijke rol bij de beeldvorming van gekke kunstenaar.