Graffiti 1960-1980: de eerste urban art

Graffiti is al eeuwenoud. De eerst gevonden krabbels op muren dateren uit 30.000 jaar voor Christus en zijn gevonden in prehistorische grotten. Ook de Romeinen en de Vikingen krasten teksten op wanden. Maar de moderne graffiti-stijl heeft zijn oorsprong in de twintigste eeuw.

De eerste graffiti: jaren '60
In de jaren '60 van de vorige eeuw ontstond er een nieuwe trend in de Amerikaanse stad Philadelphia. Om hun territorium af te bakenen zetten jeugdbendes met viltstift hun tag (handtekening) op muren, gebouwen, treinstellen en metro’s. Ook maakten ze door middel van graffiti duidelijk wat de regels in hun buurt waren. Jongeren en politieke activisten namen deze nieuwe uitingswijze over. Al snel waaide de trend over naar New York, waar de viltstift vervangen werd door de spuitbus. Met name jongeren uit de ghetto's begonnen tags te zetten. Hiermee gaven ze uiting aan hun behoefte om een eigen identiteit te hebben en opgemerkt te worden.

Pionier van de graffiti: Taki 183
Eén van die jongeren was een Griek die zich Taki 183 noemde. Hij werd de eerste bekende tagger van de twintigste eeuw. Normaal gesproken liet iedereen zijn naam alleen achter in zijn eigen buurt. Taki viel op, omdat hij ook tagde buiten zijn woonwijk. Zijn handtekening was afgeleid van 'Demetaki', een alternatief van zijn echte naam: Demetrius. '183' was zijn huisnummer. Al snel werd de verbintenis tussen naam en huisnummer de nieuwe manier van taggen. De New York Times schreef er destijds een artikel over.

Graffiti wordt kunst: jaren '70
In de jaren '70 ontwikkelde de graffiti zich snel, en werd het steeds meer als een kunstvorm gezien. Creativiteit en originaliteit werden belangrijker en er ontstonden verschillende graffitistijlen, zoals de wild style, de bubble style en de 3D-style. Graffiti-artiesten verwerkten steeds meer teksten in hun werken. Ze wilden de saaie stad opfleuren en hun creativiteit uiten, maar ook hun politieke standpunten over oorlog en gelijke rechten laten zien.

Meer weten? In het boek 'De wereld van graffiti' vind je meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van graffiti.

Lees nog meer over street art in ons dossier over Street art in Berlijn.

Tekst door Anneke van Wolfswinkel, 27 augustus 2014