Urban art

In New York werd in de jaren '70 een nieuwe kunstvorm geboren. De ene metro na de andere werd volgespoten met graffiti. Inmiddels is in straten over de hele wereld niet alleen graffiti te zien, maar ook posters, stickers en muurschilderingen. Sinds enkele jaren dringt de street art (ook wel urban art genoemd) ook door tot de wereld van musea en kunstverzamelaars. In dit dossier lees je meer over de geschiedenis van de street art. Met speciale aandacht voor de beruchte kunstenaar Banksy, en voor de levendige street art-scene van Eindhoven.

 • Graffiti 1960-1980: de eerste urban art Bekijk details

  Graffiti is al eeuwenoud. De eerst gevonden krabbels op muren dateren uit 30.000 jaar voor Christus en zijn gevonden in prehistorische grotten. Ook de Romeinen en de Vikingen krasten teksten op wanden. Maar de moderne graffiti-stijl heeft zijn oorsprong in de twintigste eeuw.

  Bekijk details van Graffiti 1960-1980: de eerste urban art

 • Beroemde street artist: Bansky Bekijk details

  Banksy is al jaren de bekendste street artist van de wereld. Zijn werk is herkenbaar door de sjabloontechniek en zijn terugkerende motieven: pacifistisch, anti-kapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Ook maakt hij cd-hoesjes, sculpturen en stickers. Wie er achter de naam ‘Banksy’ schuilgaat, weet niemand.

  Bekijk details van Beroemde street artist: Bansky

 • Street art: van de straat naar het museum Bekijk details

  De graffiti die in de jaren ‘70 onder de grond in metrotunnels tot ontwikkeling kwam, heeft zijn weg naar boven gevonden. De laatste jaren zijn er in musea in en buiten Nederland exposities geweest met werk van street artists.

  Bekijk details van Street art: van de straat naar het museum

 • Urban art in Eindhoven Bekijk details

  Eindhoven kent sinds de jaren '80 een levendige street art scene. Deze scene is betrokken bij de stad, en heeft zich tegelijk internationaal geprofileerd. Op verschillende plekken in de stad is de street art nadrukkelijk aanwezig. Dat gebeurt steeds vaker in opdracht, en op groot formaat.

  Bekijk details van Urban art in Eindhoven

 • Street art technieken Bekijk details

  Street art kunstenaars werken met verschillende technieken. Ook ontstaan er steeds weer nieuwe vormen. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte vormen.

  Bekijk details van Street art technieken