Tekenkunst

De tekenkunst staat volop in de belangstelling. De tentoonstelling All About Drawing in het Stedelijk Museum Schiedam (2011) liet de diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse tekenkunst zien. In Diepenheim werd onlangs het Drawing Centre geopend. In dit dossier maak je kennis met de Nederlandse tekenkunst. We geven een korte geschiedenis van de tekenkunst en portretteren drie toonaangevende kunstenaars. In een interview vertelt curator en tekenaar Arno Kramer over het Drawing Centre. Ook verwijzen we naar boeken, websites, filmpjes en artikelen zodat je je verder in het onderwerp kunt verdiepen.
 

 • 3 x Tekenkunst: Robbie Cornelissen, Marcel van Eden, Iris van Dongen Bekijk details

  De tekenkunst in Nederland is niet onder één noemer te vangen. In het algemeen kun je zeggen dat tekenaars vaker figuratief werken dan abstract en dat veel tekenaars zich met het portret bezighouden. Ook is er in de tekenkunst opvallend veel ruimte voor het absurde en surreële. Elke tekenaar kiest zijn of haar eigen onderwerp en materialen en schept zo een unieke wereld. Om een idee te geven van de diversiteit van de hedendaagse tekenkunst in Nederland, bespreken we kort het werk van drie heel verschillende...

 • Tekenkunst in vogelvlucht Bekijk details

  Tekeningen worden tegenwoordig als volwaardige kunstwerken gezien. Maar dat is niet altijd zo geweest. De ontwikkeling van de tekenkunst in vogelvlucht.

 • Bronnen over tekenkunst Bekijk details

  Wil je nog meer te weten komen over de Nederlandse tekenkunst? Hier vind je een aantal links naar relevante websites van musea, tentoonstellingen, tijdschriften en kunstenaars.

 • Interview met Arno Kramer Bekijk details

  In oktober 2011 werd in het Overijsselse Diepenheim het Drawing Centre geopend. Het is het eerste nationale centrum voor hedendaagse tekenkunst in Nederland. Curator Arno Kramer vertelt wat we er van kunnen verwachten.