Sieraadontwerpster Zelda Beauchampet

Zelda Beauchampet (Design Academy Eindhoven, 2004) is een Rotterdamse sieraadontwerpster. Met een achtergrond in industriële vormgeving vertaalt zij nieuwe concepten, materialen en technieken naar sieraden en accessoires. Ze ontwerpt voor twee van haar eigen labels: The Boyscouts en ZLDA. “Een mooi sieraad is voor mij simpel, elegant en van goede kwaliteit.”

Waarom maak je sieraden? En wat definieert een echte Zelda?
“Sieraden zijn kleine producten waar ik mijn ideeën als vormgever goed in kwijt kan. Ik vind het een bijzonder medium. De producten hangen als een kleine schat dichtbij je lichaam. Bij bijvoorbeeld je vinger, nek of arm. Mijn werk is breed. Afhankelijk van het concept en het doel maak ik bijpassende producten. Een echte Zelda is eigentijds, simpel en heeft heldere vormen.”

Wat is The Boyscouts?
“The Boyscouts is het label waar ik momenteel het grootste deel van mijn tijd aan besteed. Sinds 2010 lanceer ik hiermee jaarlijks een collectie sieraden en modeaccessoires. Ik laat me hierbij inspireren door de padvinderij en de vrije natuur. Daarnaast geloof ik in kwaliteit en lokaal vakmanschap. Het motto van The Boyscouts is ‘survival of the finest’. Hiermee breng ik een ode aan de elegantie. Mijn laatste lijn is de Charcoal collectie.

Daarnaast ontwerp je voor ZLDA. Wat is het verschil tussen de twee merken?
“Met The Boyscouts lanceer ik elk jaar een lijn van sieraden en accessoire items. We werken met een thema dat elk jaar een beetje anders is. The Boyscouts is een volwassen en eigenzinnige lijn, met een bredere doelgroep. ZLDA is een lijn met producten die minder tijdsgebonden zijn. Als er een mooi ontwerp op tafel ligt, kan dat op elk moment worden uitgebracht. Binnen de ZLDA-collectie vind je een breed scala aan verschillende sieraden. Elk van hen heeft een eigen concept. Zo is er de Handscape ring, waarbij je als koper een selectie maakt uit een aantal ringen. Hiermee maak je een eigen landschap op je vingers. Ook heb ik een serie accessoires met fietsonderdelen. Binnen de ZLDA-collectie vind je dus hele diverse thema's.”

Hoe ziet jouw creatieproces eruit? Dus van idee tot sieraad....
“Het begint allemaal met een brainstorm een idee. Van daaruit volgt een moodboard, waarin de richting wordt gezet voor de volgende fase. Dan ga ik schetsen en maak prototypes. In de laatste fase heb ik dan het uiteindelijke ontwerp. Een mooi sieraad is voor mij simpel, elegant en van goede kwaliteit.”

Wat inspireert je?
“Eigenlijk alles in het dagelijk leven. Vandaag zat ik bijvoorbeeld op een terras te kijken naar de kleuren die de mensen om mij heen aan hadden. Ik vind het leuk om te observeren, kijken wat iedereen beweegt of aan heeft. Ook reizen werkt goed voor mij. Mijn tripjes naar IJsland, de westkust van de Verenigde Staten of Tokyo zijn een eye-opener geweest. Nieuwe culturen en andere gebruiken leren me weer door andere ogen te kijken. Ze maken mij vrij in mijn denkproces.”

Wat zou je nog weleens willen maken?
“Een schoen, bril of hoed. Dat heb ik nog nooit gedaan en lijkt me echt fantastisch! Wellicht iets voor de toekomst.”

Tekst door Olga van Straten, 18 juni 2013