3D printen

Bij 3D printen wordt een digitaal bestand omgezet naar een tastbaar object. De techniek bestaat al meer dan 25 jaar, maar heeft pas recentelijk z'n weg naar het grote publiek gevonden. Ook steeds meer sieraadontwerpers en -kunstenaars maken er gebruik van.

Sieraadontwerpers zetten 3D printen op verschillende manieren in. Bij de eerste mogelijkheid komt er een kant en klaar product uit de printer rollen. Om dit voor elkaar te krijgen maken ze een digitale tekening van hun ontwerp, geven ze er de juiste schaal aan en sturen ze deze via internet door naar een 3D printer. Een machine bouwt het ontwerp in dunne laagjes van 0,1 mm polyamidepoeder op. Nadat het model gemaakt is, moet het drogen en wordt het hard polyamide. Hierna kan het eventueel gekleurd en/of gepolijst worden.

In deze aflevering van Avro Kunstuur vertelt ontwerpster Els Cuvelier over hoe zij 3D printen inzet bij het creëren van haar sieraden.

Mallen
Ook maken steeds meer kunstenaars gebruik van een combinatie van 3D printen en het 'conventionele' creatieproces. De kunstenaar/ontwerper maakt een aantal fysieke prototypes, tekent het eindontwerp op de computer en stuurt deze naar de 3D printer. Maar in plaats van een sieraad van polyamide, bouwt de machine een mal op. Deze mal wordt naar de ontwerper terug gestuurd, die deze vervolgens volgiet met het gewenste materiaal. Met goud of zilver bijvoorbeeld.

Kritiek
Niet iedereen is even enthousiast over het 3D printen van sieraden. Sommige kunstenaars vinden het een verarming van hun vak. Volgens hen haalt het het ambacht en vakmanschap uit de kunst van sieraden maken. Door de toegankelijkheid van 3D printen is het inderdaad makkelijk om zonder weinig voorkennis een sieraad te creëren. En niet alles pakt even mooi uit. Bekijk hier 20 voorbeelden van 3D geprinte sieraden die wel van vakmanschap getuigen.

MYBF
MYBF is een collectie sieraden van het merk Maison 203. Het ontwerp is van de hand van Orlando Fernandez Flores en een 3D printer die miljoenen laagjes nylon tot een ring, armband en ketting bouwde. De items hebben traditionele vormen die zijn opgeblazen en uitvergroot. Toch hebben ze daarbij een middeleeuwse uitstraling behouden.

Meshu
Ook als 'gewone man' kun je tegenwoordig je eigen sieraad maken. Je hoeft daarvoor niet 3D te kunnen tekenen. Door de geautomatiseerde werking van 3D printen, kun je snel en simpel je eigen persoonlijke sieraad maken. Meshu is daar een goed voorbeeld. Hierbij maak je een sieraad gebaseerd op jouw persoonlijke geografie. Selecteer de plekken op de wereld waar je bent geweest of de omgeving waar je woont. En tegelijkertijd zie je hier een vorm uit ontstaan. Je kiest zelf of je hieruit een oorbel, ketting of armband wil laten maken. Meshu werkt met hout, nylon, zilver of acryl als basismaterialen.

Wil je meer lezen over sieraden die 3D geprint zijn? Lees hier diverse artikelen.

Foto: Hot Pop Factory 
Tekst door Olga van Straten, 12 mei 2013