Sieraadkunst

Sieraden worden al eeuwenlang gedragen door mensen over de hele wereld. Ter decoratie, als versiering of expressiemiddel. In dit dossier lees je meer over het sieraad als klein kunstwerk, over de collecties en drijfveren van diverse ontwerpers. En over het 3D printen van deze kleine juweeltjes. Ook lees je een interview met de Rotterdamse sieraadontwerpster Zelda Beauchampet.
 

  • Sieraadontwerpster Zelda Beauchampet Bekijk details

    Zelda Beauchampet (Design Academy Eindhoven, 2004) is een Rotterdamse sieraadontwerpster. Met een achtergrond in industriële vormgeving vertaalt zij nieuwe concepten, materialen en technieken naar sieraden en accessoires. Ze ontwerpt voor twee van haar eigen labels: The Boyscouts en ZLDA. “Een mooi sieraad is voor mij simpel, elegant en van goede kwaliteit.”

  • Klein kunstwerk Bekijk details

    De wereld van het sieraad kent vele hoeken. Van goedkope ringen op de markt, creaties van hobbyisten tot kunstzinnige of conceptuele kettingen. Materialen varieren van hout, goud tot textiel. Slechts een klein deel van alle sieraden is van de hand van een kunstenaar. Wanneer is een sieraad nu eigenlijk een klein kunstwerk te noemen?

  • 3D printen Bekijk details

    Bij 3D printen wordt een digitaal bestand omgezet naar een tastbaar object. De techniek bestaat al meer dan 25 jaar, maar heeft pas recentelijk z'n weg naar het grote publiek gevonden. Ook steeds meer sieraadontwerpers en -kunstenaars maken er gebruik van.