Papierkunst

De kwetsbaarheid van papier is misschien het meest magische aan papierkunst. Eén scheur, een druppel water, het brengt allemaal onherroepelijke schade aan het werk. Precisie is noodzakelijk, soms tot op de millimeter af. Papierkunstenaars laten zien dat je geen complex basismateriaal nodig hebt voor het creëren van een kunstwerk. Soms volstaan één stuk papier en een grote dosis verbeelding.

 • Papierknipkunst Bekijk details

  Overal op de wereld vind je voorbeelden van papierknipkunst. Van de kerstknipsels in Scandinavië tot de silhouetten van de Wajangpoppen in Indonesië. Naast een culturele uiting wordt de papierknipkunst ook als kunstvorm gezien. De verfijnde werken worden vandaag de dag vooral het creatieve product van vrouwelijke kunstenaars.

  Bekijk details van Papierknipkunst

 • Papierarchitecte Ingrid Siliakus Bekijk details

  Kunstenares Ingrid Siliakus (1955, Amsterdam) maakt papierarchitectuur: verfijnde 3D-gebouwen en sculpturen uit één stuk papier. In 2011 werd ze genomineerd voor een Dutch Design Award, maar geniet ook bekendheid in het buitenland. Zo werkte ze voor de prestigieuze The Museum Of Modern Art, Wallpaper en stelde ze haar werk tentoon in galeries en musea over de hele wereld.

  Bekijk details van Papierarchitecte Ingrid Siliakus

 • Origami Bekijk details

  Misschien wel de meest bekende vorm van papierkunst is origami. Alhoewel het al eeuwen bestaat is het verre van een uitgestorven kunstvorm. Niet alleen dienen de traditionele patronen nog steeds als basis, nieuwe ontwikkelingen mengen zich steeds vaker in deze oorspronkelijk Aziatische bezigheid. Met daarin een verrassende hoofdrol voor de wetenschap.

  Bekijk details van Origami