Nederlandse portretfotografie

In dit dossier lees je meer over de Nederlandse portretfotografie. En dan met name over de beste en meest iconische nationale fotografen. Want die hebben we genoeg. Uitgelicht zijn Brabantse helden als Martien Coppens. Maar ook besteden we een artikel aan de mediagenieke Erwin Olaf. De geschilderde portretkunst was een voorloper van de hedendaagse portretfotografie. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen ertussen? In een speciaal artikel over portretgeschiedenis lees je er meer over.

  • Erwin Olaf Bekijk details

    Een dossier over de Nederlandse portretfotografie zou niet compleet zijn zonder een artikel over Erwin Olaf. Beroemd, berucht en oh zo getalenteerd. Een kleine ode aan onze bekendste fotograaf.

  • Fotograaf Martien Coppens Bekijk details

    Fotograaf Martien Coppens (1908-1986) was Brabants bekendste en meest belangrijke fotograaf. Hij portretteerde veel mensen en gaf in 1935 in eigen beheer het fotoboek ‘Rond de Peel’ uit. Eind jaren 50 nam zijn carrière een vlucht en exposeerde hij op vele plekken. Hij gaf zo’n 70 boeken met eigen werk uit.

  • Van religieuze helper tot ster van de show Bekijk details

    Je laten vereeuwigen is tegenwoordig een fluitje van cent. Een druk op de ontspanknop van je camera en het is gedaan. Maar vroeger was dat niet zo eenvoudig: toen moest je uren model staan voor een schilder en kostte een portret je een zak vol geld. Een korte samenvatting van de geschilderde portretkunst uit de Middeleeuwen tot de hedendaagse portretfotografie.