Nederlandse modeontwerpers

Vier invloedrijke couturiers Speelde Nederland vroeger geen rol in mode-land, tegenwoordig tellen we mee. Mede door het succes van de volgende 4 modeontwerpers.

Addy van den Krommenacker
Na jaren verkoper en inkoper van een modezaak te zijn geweest, toont Addy van den Krommacker in 2002 zijn eerste eigen ontwerpen. Zijn carrière maakte al snel grote stappen vooruit en inmiddels is hij wereldwijd een bekende couturier. In 2008 was hij jurylid bij America’s Next Top Model en werd zijn collectie tijdens de show gepresenteerd. Het tv programma werd uitgezonden in 130 landen. Ook in Nederland is hij geliefd. Zo kleedt hij onder andere Thekla Reuten, Glennis Grace, Georgina Verbaan, Sandra Reemer en Monique van de Ven. In dit interview praat hij over zijn passie en inspiratie.

Viktor & Rolf
Viktor Horsting en Rolf Snoeren ontmoeten elkaar op de kunstacademie van Arnhen. In 1993 richtten ze het label Viktor & Rolf op. Ze staan bekend als een toonaangevend modehuis met theatrale modecollecties. Eén van hun kenmerken zijn de conceptuele modeshows. Bekijk hier hun collectie voor de herfst/winter van 2011. In 2009 waren Viktor & Rolf te gast bij Zomergasten, waar ze onder andere praten over de macht van modebladen. Wil je meer weten over Viktor & Rolf, bekijk dan de dvd 'Because we’re worth it'.

Frans Molenaar
Eén van Nederlands meest bekende couturiers is Frans Molenaar. In 1967 begon hij zijn eerste modezaak. Sindsdien maakt hij zowel haute couture als collecties voor C&A. Inmiddels is hij een multidisciplinaire ontwerper te noemen. Zo ontwierp hij brillen, glaswerk en bereidt hij zich voor op zijn nieuwste project: de restyling van de rollator. Tijdens het televisieprogramma KoffieMAX presenteerde hij zijn design rollator. In januari 2015 overleed de couturier. Een helder overzicht van zijn werk is te vinden in dit boek.

Fong Leng
Carla Maria Fong Leng Tsang is een Chinees-Nederlandse kunstenares. Het meest bekend zijn haar zijden creaties met Chinese motieven. Haar bekendste klant was de extravagante kunstenaarsvrouw Mathilde Willink, die in de jaren '70 haar kleding droeg. Zij bracht met haar unieke verschijning de ontwerpen van Leng onder de aandacht van het publiek en de media. In deze video vertelt de kunstenares daar meer over. Fong Leng houdt zich nog steeds bezig met het ontwerpen van kleding en het maken van beeldende kunst. In 2010 verscheen een nieuw boek over haar werk, dat veel media-aandacht kreeg. Lees hier het interview dat Parool met Fong Leng en ontwerper Bas Kosters hield.

De documentaire 'Hollands design: Nederland en mode' besteedt aandacht aan Nederlandse mode-ontwerpers als Viktor & Rolf, Jan Jansen, Iris van Herpen en Claudy Jongstra.