Innovatieve apps voor musea

Musea zijn op allerlei manieren bezig met digitalisering. Zo proberen ze de ervaring van bezoekers zo interessant mogelijk te maken. Zo kennen wij allemaal de audiotours die je bij de ingang van verschillende musea kunt krijgen en waarmee je door een museum geleid wordt. Maar smartphones en tablets brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee. In dit artikel voorbeelden van verschillende innovaties die gebruikt worden in de musea in Nederland.

Je Vincent
Zo zijn de brieven van Vincent van Gogh in te zien in de ‘Je Vincent’-app'. Op deze manier geeft het Van Gogh Museum een inkijk in zijn leven en licht het zijn werk verder toe. Je kan brieven beluisteren en je ziet de ontwikkeling van jonge kunstenaar tot de grootmeester die we allemaal kennen. Naast het inzien van tekeningen en schilderijen uit de collectie, kun je als extraatje interviews bekijken met brievenexperts over de brieven. Dat is natuurlijk interessant om te doen voor je het museum bezoekt maar ook tijdens je bezoek krijg je zo een completer beeld van wat je ziet.

Rijksmuseum
Omdat het Rijksmuseum haar collectie openbaar op internet heeft staan, zijn er veel applicatieontwikkelaars die er iets mee willen doen. De twee meest in het oog springende apps zijn 'Dutch National Museum Collection' en 'Rijksmuseum'. De eerste doet zijn naam eer aan. Je kan via de app 20.150 werken bekijken, bestaande uit schilderijen, tekeningen en objecten. De Rijksmuseum-app doet niet veel onder voor de Dutch National Museum Collection-app, maar de focus ligt er vooral op kunstenaars en schilderijen uit de 17de en 18de eeuw. Beiden zijn het een soort van naslagwerk met extra informatie. Door de resolutie van de foto’s kun je de werken ook op een nieuwe manier bekijken, aangezien je met je ogen nooit zover in kan zoomen.

Ontdekkingstocht
Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een bijzondere app, die gebruik maakt van een nieuwe manier van storytelling. De Ontdekkingstocht-app is vooral gericht op kinderen maar ook voor ouderen is genoeg informatie in te vinden. Op de app krijg je een foto te zien en die ga je namaken in het museum. Als je zeven foto’s goed hebt gemaakt, krijg je een diploma. Dat laatste is leuk voor de jeugdige app-gebruikers, maar door andere mogelijkheden van de app, zoals het grote fotoarchief en de extra informatie over wat er in het museum te zien is, is het ook voor volwassenen interessant.

MuseumApp
Niet alleen musea leggen zich toe op nieuwe manieren om exposities onder de aandacht te brengen van het publiek, maar ook app-ontwikkelaars proberen dit. Zo hebben de makers van de MuseumApp bedacht dat het interessant kan zijn om een soort van speurtocht te houden door Amsterdam met de app als een tweede scherm. Zo kun je bijvoorbeeld door Amsterdam lopen en allerlei monumentale en historische panden en plekken ontdekken. De app zorgt voor het verhaal bij wat je ziet. Ook nodigt de applicatie je uit om exposities binnen te gaan en geeft daar ook weer extra informatie over. Musea kunnen zichzelf toevoegen aan de app en zo opgenomen worden in de tochten door de stad.

iMuseum
iMuseum is een webtracker die via de GPS van je toestel zoekt naar de dichtstbijzijnde musea. Daarbij update de applicatie zichzelf op het gebied van nieuws en informatie over exposities, zodat je altijd actuele informatie hebt. Je kan hem dus goed gebruiken als je op pad gaat, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

Tekst: Wes van Geneijgen