Google Art Project: Inzoomen op kunst

In 2011 is het Google Art Project van start gegaan. Deze website van Google maakt het mogelijk om virtueel door een museum te ‘wandelen’. Op deze manier kun je thuis op je eigen computer door een museum lopen en duizenden schilderijen en kunstvoorwerpen bekijken. Inmiddels staan meer dan veertigduizend kunstobjecten online. Niet alleen westerse kunst, ook Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunstvormen en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst is te zien.

Veel informatie
Voor het project worden met een speciaal fotowagentje panoramafoto’s gemaakt in de meest beroemde musea ter wereld zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, The Museum of Modern Art (MoMA) in New York en de Hermitage in Sint-Petersburg. De verschillende museumzalen zijn in 360° te bekijken net zoals in het bekende ‘Google Street View’. Van ieder kunstwerk is ook veel extra informatie beschikbaar zoals video’s, filmpjes, achtergrondinformatie over de kunstenaar, de eigenaar van het kunstwerk en aanwijzingen voor het bekijken van kunst. Het is ook mogelijk om zelf een eigen digitale collectie en kunstgalerij te maken en deze weer te delen met andere bezoekers.

Gigapixel
Gigapixelresolutie is fotografie met extreem sterke camera’s waardoor de foto heel erg scherp is. Op deze manier kun je bijna eindeloos inzoomen op een kunstwerk en de allerfijnste details zien. Extreem inzoomen op verf, penseelstreken bekijken die in het echt bijna niet te zien zijn, inzoomen tot in de poriën van een gezicht en tot de barstjes in de verf is mogelijk. Van elk museum is één werk in deze kwaliteit te bekijken. Van het Rijksmuseum is ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn (1642) in gigapixelformaat te zien, van het Van Gogh Museum ‘De Slaapkamer’ van Vincent van Gogh (1888) in gigapixelformaat. Sterk inzoomen zorgt ervoor dat je als kijker een schilderij anders bekijkt, je ziet veel meer dan normaal met het blote oog is waar te nemen. Wanneer je inzoomt op de Nachtwacht van Rembrandt zie je half verscholen achter de schutters een man met een pet staan. Hiervan wordt gezegd dat het de schilder zelf is. Op de echte Nachtwacht in het Rijksmuseum is dit veel moeilijker te zien. Op dit moment is de 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh (1889) in The Museum of Modern Art in New York het meest bekeken schilderij in gigapixelformaat.

Uitbreiding
Google Art startte in 2011 met zeventien musea, voornamelijk uit West-Europa. Inmiddels doen 151 musea mee uit veertig landen. Naast de grote musea komen er steeds meer onbekende kleine musea en kunstinstellingen bij. Nederland is ruim vertegenwoordigd met onder andere het Van Gogh Museum, Het Haags Gemeentemuseum, het Koninklijk Paleis, het Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans van Beuningen, het Koninklijk Paleis, het Rijksmuseum van Oudheden en het Centraal Museum. De verwachting voor de komende jaren is dat nog meer musea en ook minder bekende kunstinstellingen mee doen aan het project. De groei van het Google Art Project zal zo blijven doorzetten. Dit past bij de missie van Google om 'alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.’

Extra mogelijkheden
Met het onderdeel ‘Look like an Expert’ kun je je eigen visuele kijk op kunst testen en het onderdeel ‘What’s Next?’ is een doorverwijzing naar meer informatie op het gebied van kunst en kunstgeschiedenis op het internet. Voor onderwijs en educatie zijn lesmateriaal en presentaties beschikbaar en te downloaden. Overigens is de site gemaakt met Flash, een programma dat niet ondersteund wordt door Apple. Hierdoor is Google Art niet op Apple apparatuur te bekijken.

Tekst: Gabriëlle Bueters