Musea en digitalisering

Digitalisering is een uitdaging voor musea. Internet en apps bieden musea mogelijkheden om hun collecties schilderijen en voorwerpen op nieuwe manieren te ontsluiten. In dit dossier laten we interessante voorbeelden hiervan zien. Spraakmakend is het Google Art Project, dat een enorme hoeveelheid kunstwerken van over de hele wereld toegankelijk maakt via internet. Ook kijken we hoe Nederlandse musea apps gebruiken om bezoekers iets extra's te bieden in het museum. Tenslotte vertellen twee medewerkers van het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch hoe zij digitalisering inzetten.
 

  • 'Digitalisering is vooral gericht op educatie' Bekijk details

    Het Noordbrabants Museum is recentelijk gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid tot een geheel nieuw museumcomplex in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch: het Museumkwartier. Naast het Noordbrabants Museum maakt het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch met een nieuw gebouw hier nu ook deel van uit. Ingrid Sonderen werkt al veertien jaar voor het museum als registrator en Nathalie Dielissen is hoofd communicatie en marketing. Samen gaan ze over de digitalisering van het museum. Ze vertellen hoe het Noordbrabants...

  • Innovatieve apps voor musea Bekijk details

    Musea zijn op allerlei manieren bezig met digitalisering. Zo proberen ze de ervaring van bezoekers zo interessant mogelijk te maken. Zo kennen wij allemaal de audiotours die je bij de ingang van verschillende musea kunt krijgen en waarmee je door een museum geleid wordt. Maar smartphones en tablets brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee. In dit artikel voorbeelden van verschillende innovaties die gebruikt worden in de musea in Nederland.

  • Google Art Project: Inzoomen op kunst Bekijk details

    In 2011 is het Google Art Project van start gegaan. Deze website van Google maakt het mogelijk om virtueel door een museum te ‘wandelen’. Op deze manier kun je thuis op je eigen computer door een museum lopen en duizenden schilderijen en kunstvoorwerpen bekijken. Inmiddels staan meer dan veertigduizend kunstobjecten online. Niet alleen westerse kunst, ook Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunstvormen en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst is te zien.

  • Digital storytelling, de toekomst voor musea Bekijk details

    Musea zijn stoffig. Ze zijn ouderwets en gaan niet met de tijd mee. Of toch wel? Door de opkomst van de smartphone en de bijbehorende applicaties voelen veel musea zich genoodzaakt om meer te doen dan alleen het online zetten van hun collectie op hun website. Steeds meer Nederlandse musea zetten dan ook de eerste stappen op het gebied van digital storytelling. Hiermee willen ze de bezoeker iets extra’s geven tijdens hun bezoek. Ook is het mogelijk om het museumbezoek interactiever te maken.