Moderne kunst & Christendom

Speelt het christendom nog een rol in de beeldende kunst? In de kunstgeschiedenis was de kerk eeuwenlang een belangrijke opdrachtgever voor schilderijen, waar Bijbelse verhalen en heiligenlevens op werden uitgebeeld. In onze tijd is de rol van de kerk in de kunst nagenoeg verdwenen. Toch zijn er ook nu nog kunstenaars die zich laten inspireren door de christelijke traditie. In dit themadossier maak je kennis met de rol van het christendom in de kunst van de 20ste en 21ste eeuw. Je vindt informatieve artikelen over het onderwerp, tips over interessante boeken en websites, en een interview met kunstenaar Paul van Dongen.
 

  • Bijbelse beelden in de kunst van de 20ste eeuw Bekijk details

    In dit artikel vind je 4 kunstwerken uit de 20ste eeuw die gebaseerd zijn op Bijbelse verhalen. Traditionele thema's zoals de de schepping van de wereld, Adam en Eva, het gevecht van Jakob met de engel of de wederkomst van Christus werden door de moderne schilders op nieuwe manieren afgebeeld.

  • Christelijke beeldtaal in de kunst van Paul van Dongen: een interview Bekijk details

    Doornenkronen, schedels, bloemen en vallende mannen: in het werk van Paul van Dongen (1958) draait alles om het christelijk geloof. Zijn tekeningen en etsen komen voort uit liefde voor de natuur. “Je kan wel als een bioloog verklaren hoe het allemaal werkt, maar ik kijk ook met mijn hart. En daarmee zie ik het geheim achter de natuur.”

  • Religie in de hedendaagse kunst Bekijk details

    De beeldende kunst staat al lang niet meer in dienst van de kerk. Toch zijn er ook in deze tijd kunstenaars die zich laten inspireren door de christelijke traditie. In dit artikel vind je naast een paar voorbeelden ook verwijzingen naar musea, boeken en websites waarmee je je verder kunt verdiepen in het thema 'moderne kunst en christendom'.