Meubeldesign

Meubels - kort door de bocht moeten ze er leuk uit zien, praktisch zijn en niet te duur. Maar wat is dat: 'er leuk uit zien'? De afgelopen 100 jaar is daar verschillend over gedacht door de meubelontwerpers. Van sober tot uitbundig, van massaproductie tot exclusief. En wist je al dat Nederland op het gebied van meubeldesign een toonaangevend land is? In dit dossier lees je over de ontwikkelingen, het gebruik van nieuwe materialen en hoe een klein landje groot werd. 

 

 • 100 jaar Europese meubeldesign Bekijk details

  Op een stoel moet je kunnen zitten en de pan met soep moet op een tafel kunnen staan. In de geschiedenis van de meubels staat voor het grootste gedeelte de functionaliteit voorop. Versieringen van het meubilair was in de vorige eeuwen enkel weggelegd voor de elite en had dan ook vooral de functie om te imponeren. Met de industriële revolutie halverwege de 19e eeuw, en daarmee de komst van de massaproductie, ontstonden er voor het eerst designbewegingen die voor het grote publiek bestemd waren. Een...

  Bekijk details van 100 jaar Europese meubeldesign

 • Meubels van Hollandse bodem: wereldberoemd met Dutch Design Bekijk details

  Onder de noemer Dutch Design zijn Nederlandse meubels wereldberoemd geworden. Met zijn kenmerkende eenvoud zetten de Dutch Designers Nederland op de kaart. Hoewel het een verzamelnaam is, waar vele ontwerpers en zelfs meerdere disciplines onder vallen, is Dutch Design even herkenbaar als dat het populair is. Waar je het aan herkent? Aan zijn minimalistische ontwerp met een grappige twist.

  Bekijk details van Meubels van Hollandse bodem: wereldberoemd met Dutch Design

 • Meubeldesign: Materialen maken de stoel Bekijk details

  De mogelijkheden binnen meubeldesign zijn lange tijd bepaald door de materialen die gebruikt konden worden. Hout is hét traditionele materiaal. Met de komst van nieuwe, kunstmatige materialen en nieuwe technieken om bestaande materialen te bewerken, ontstond er een enorme vrijheid voor de meubeldesigner.

  Bekijk details van Meubeldesign: Materialen maken de stoel