Lichtkunst

Lichtkunst is een vrij jonge en populaire kunstvorm. En je vindt lichtfestivals dan ook over de hele wereld. De grootste van Nederland is GLOW, dat dit jaar van van 9 t/m 16 november plaats vindt. De stad Eindhoven is dan het terrein van allerlei vormen van lichtkunst. Speciaal hiervoor stelden we dit nieuwe themadossier samen. Hier lees je meer over lichtkunst, komen diverse kunstenaars aan het woord en leer je hoe een curator bij GLOW te werk gaat.
 

 • Licht en techniek Bekijk details

  Zeg je licht, dan zeg je techniek. Keer op keer brachten technische ontwikkelingen kleine revoluties teweeg op het gebied van de verlichting. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of het bestaat: gekleurd licht, automatisch bewegend licht, licht dat reageert op geluid of temperatuur. Uitvindingen waar ook kunstenaars dankbaar gebruik van maken.

 • Lichtkunst Bekijk details

  Een definitie van lichtkunst lijkt eenvoudig: kunst van of met licht. De verschillende verschijningsvormen zijn eindeloos. Kunst met daglicht of met kunstlicht, licht in de openbare ruimte, een statisch beeld of een veranderlijke verschijning. In de loop der jaren is de ontwikkeling van lichtkunst hand in hand gegaan met de technische mogelijkheden. Wat begon als een medium om in een afgesloten ruimte beweging en geluid zichtbaar te maken, werd uiteindelijk een steeds zichtbaarder onderdeel van het...

 • Lichtkunstenaar Jaap van den Elzen Bekijk details

  Na zijn studie aan de Design Academy Eindhoven lag het voor Jaap van den Elzen (Boxtel, 1977) niet direct voor de hand om lichtkunstenaar te worden. Toeval speelde hier een grote rol in. Iemand van Philips had nog wat lampen liggen, en vroeg aan Van den Elzen of hij daar niet iets mee kon maken. Dit werd ‘Walk of Fame’, dat in 2006 tijdens GLOW te zien was. Vanaf dat moment was Van den Elzen gegrepen door de magie van het licht.

 • Achter de schermen bij GLOW Bekijk details

  Het Eindhovense lichtfestival GLOW trekt elk jaar meer bezoekers. Naar de eerste editie kwamen 45.000 mensen. Acht jaar later was dit getal vertienvoudigt: 450.000 bezoekers wandelden in 2012 langs de lichtinstallaties, projecties en schijnende objecten. Een team van curatoren bepaalt het jaarlijkse thema, zet de route uit en stelt het programma samen. Saskia van de Wiel is dit jaar gastcurator en legt uit hoe ze hun programmakeuzes maken.