DeMakersVan

Van vriendschap tot succesvol Design House Binnen de kunst- en designwereld zijn er vele voorbeelden te vinden van vriendschappen die tot succesvolle samenwerking leiden. Vrienden inspireren, vullen elkaar aan en zetten hun beste kwaliteiten in om samen tot een prachtig kunstwerk of succesvol bedrijf te komen. DeMakersVan is hiervan een goed voorbeeld.

DeMakersVan
DeMakersVan is een samenwerking gebaseerd op vriendschap. De drie ontwerpers (waarvan 2 tweelingbroers) kennen elkaar van de Design Academy in Eindhoven en raakten bevriend. De vriendschap was zo intens, dat de drie afzonderlijke afstudeerprojecten bijna één geheel vormden. Het lag voor de hand om met z’n drieën verder te gaan na hun afstuderen in 2004. DeMakersVan vertrokken richting de Rotterdamse Havens, betrokken een werkruimte, en gingen de wereld veroveren. En hoe! Hun succes is volgens de 2 broers te danken aan hun naïviteit en het communiceren van het verhaal van een ontwerp naar de wereld.

Samenwerken
In een interview in ELLE legt Judith de Graauw, een van de ontwerpers van DeMakersVan, uit hoe er wordt samengewerkt: “Doordat we met zijn drieën zijn, zijn we niet erg stijlvast. We hebben een enorme spark met elkaar, maar onze meningen kunnen erg verschillen, waardoor we soms eindeloos moeten discussiëren. Dat maakt het leuk. Jeroen houdt van opvallend, ik ben meer ingetogen en Joep heeft een beetje van allebei. Het ene moment gaat hij mee met mijn ingetogenheid en het andere moment kan hij lekker schreeuwen met Jeroen. Als we het niet eens worden, is het ‘meeste stemmen gelden”. Lees het hele interview.

Werk DeMakersVan
De ontwerpers combineren kunst met functionaliteit. Ze willen graag weten hoe constructies in elkaar steken. Uitgangspunten zijn humor, glamour, sprookjes om het onmogelijke mogelijk te maken. Hun bekendste ontwerp is de Lace Fence (een industrieel hekwerk met kantklostechniek). Om deze te kunnen produceren zijn DeMakersVan in India een fabriek gestart met 25 medewerkers. Daarnaast hebben ze een buitenlamp ontworpen, de 'Light Wind' gebaseerd op de windmolens en schemerlampen. Voor Fatboy ontwierpen ze de kroonluchter Rockcoco die je ook buiten kunt ophangen.

Wil je nog meer ontwerpen van DeMakersVan zien? Of Bekijk het interview met Jeroen en Joep Verhoeven over hun denk- en werkwijze.

Bron: Foto: Bas Helbers