Co-creatie en interactieve kunst

Delen doen we allemaal! Het delen van ervaringen met je vrienden is een van de belangrijkste pijlers van de social networks. Met gemiddeld 200 vrienden op Facebook delen we van alles met elkaar. En dan vooral de mooiste of juist de mindere momenten. Dit delen zie je ook terug in de kunstwereld. En dan niet alleen delen met je vrienden, maar ook met medekunstenaars, interdisciplinair en bezoekers van kunst: we hebben het dan over co-creatie en interactieve kunst.

Co-creatie
Kunstenaars en andere creatievelingen zoeken elkaar steeds meer op en niet alleen online. De gezamenlijke werkplekken, ateliers en creatieve broedplaatsen zie je de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Het liefst in oude, verlaten gebouwen en loodsen waar kunstenaars hun eigen plek creëren. Hierdoor is samenwerking (co-creatie) veel gemakkelijker en ontstaan er mooie nieuwe kunstprojecten, festivals etc. Lees meer over de voordelen van de van broedplaatsen voor culturele ondernemers.

Kogelwerende huid
De laatste jaren zie je steeds meer co-creatie ontstaan tussen verschillende disciplines zoals kunstenaars en designers die samenwerken met technici, bedrijfsleven en wetenschappers. Een mooi voorbeeld hiervan is het project van kunstenaar Jalila Essaidi. Zij wilde een kogelwerende huid ontwikkelen door menselijke huid te verweven met spinnenzijde. Uiteraard had ze niet alle kennis in huis. En omdat dit een enorme technische uitdaging bleek te zijn, heeft ze multidisciplinaire partners gevonden, met wie ze met succes de kogelwerende huid heeft gefabriceerd. Voor Jalila is het project inmiddels afgelopen. Maar voor haar partners niet. Zij gaan zelf verder met de opgedane kennis voor eigen toepassingen.

In dit filmpje wordt het project verder toegelicht. Lees een uitgebreid artikel van wetenschap24 over het project van Jalila Essaidi.

Interactieve kunst
Steeds meer kunstwerken zijn interactief en vragen een actieve rol van de bezoeker. Dit is mogelijk gemaakt door de zich steeds verder ontwikkelende technologieën. ‘Meestal is er een persoonlijke inbreng via een website of directe besturing via internet. Ook kunnen knoppen, schakelaars, geluidsensors en dergelijke gebruikt worden om tot een interactie met de gebruiker te komen’. (Bron: Wikipedia)

Mooie voorbeelden van interactieve kunst kun je vinden op het kunst en technologie festival STRP in Eindhoven. Ieder jaar exposeren zij interactieve kunstinstallaties met de laatste technische snufjes.