In beeld: kunst en engagement

In dit artikel lichten we een aantal video- en audiofragmenten uit over denkers en doeners, die zich bezighouden met de relatie tussen kunst en maatschappij.

“Minister Bussemaker trok onlangs zeven miljoen euro uit voor kunst met een maatschappelijk effect. Pas op dat je kunst en politiek niet teveel met elkaar verbindt, betoogt Doorman. Doorman: “Onder het mom van engagement wordt de artistieke standaard makkelijk verlaagd. En is het wel eerlijk als kunstenaars zich de politieke arena toe-eigenen? Doordat zij alles mogen zeggen, maken ze politici monddood.”

“Kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager vraagt zich af of hedendaagse kunstenaars de wereld kunnen verbeteren. Hij onderzoekt de macht van de kunstenaar in de groepstentoonstelling 'Meer macht' in De Fundatie in Zwolle en schreef het boek 'Het streven'. Emmie Kollau maakte met Den Hartog Jager een rondgang langs de getoonde werken in het museum.”  

“Een nieuwe generatie kunstenaars wil weer kunst maken die ergens over gaat. Volgens de jonge cultuurfilosofen Timotheus Vermeulen en Robin van den Akker is de tijd van het 'metamodernisme' aangebroken. Was het postmodernisme een tijd waarin alles relatief was en ironisch, in het metamodernisme mogen idealen weer. Emmie Kollau vraagt de twee cultuurfilosofen welke kunstenaars zicht tot het metamodernisme mogen rekenen.”

 

“Glitter en glamour zijn al lang niet meer het uitgangspunt op de catwalks in de modewereld. Wereldwijd staat een nieuwe generatie modemakers kritisch tegenover de maatschappij en de mode industrie. Geen mode voor het oog, maar mode als pleidooi. Hoe kun je als modeontwerper bijvoorbeeld duurzaam werken, als iedere zes maanden een nieuwe collectie van je wordt verwacht?”  

 

 

 

“Tot aan de 18e eeuw waren kunstenaars anonieme ambachtslieden die hun kunst maakten in opdracht van de kerk, de staat en rijke kunstliefhebbers. Vanaf de 19e eeuw gaan kunstenaars zich bezighouden met realistische kunst en verwerken maatschappijkritische en politieke thema's in hun schilderijen. Het grote publiek heeft geen belangstelling voor dergelijke schilderkunst. De kloof tussen publiek en kunstenaar wordt nog groter met de opkomst van de abstracte kunst in de 20e eeuw.”

 

 

“Stine Jensen legt deze vraag voor aan de Britse filosoof Alain de Botton en aan Theatergezelschap Moeremans & Sons. Volgens De Botton helpt kunst bij vragen over geboorte, liefde en dood. Theatergezelschap Moeremans & Sons wil met haar filosofisch geïnspireerde voorstellingen méér dan troost bieden. Een gesprek over de noodzaak van het máken met regisseur Sarah Moeremans en de acteurs Eva Meijerink en Matthijs IJgosse.”

 

Michiel Romeyn en Jhim Lamoree verdiepen zich in het engagement van de kunstenaar. Met onder andere het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George en Francis Alys.

 

 

Door: Mirjam van Gogh, december 2015.