Kunst en maatschappij

Kunst en maatschappij gaan hand in hand. Al eeuwen reageren kunstenaars met hun werken op maatschappelijke veranderingen. Of ze proberen met hun kunst invloed uit te oefenen op de maatschappij. Dit dossier staat boordevol voorbeelden van de innige, confronterende, verrassende of stroeve relatie tussen kunst en samenleving. Voorbeelden van kunst die een vuist maakt, kunst die mededogen voor de ander vraagt of kunst die zich binnen de politieke arena begeeft. Kortom, kunst met een missie.

 

 

 

Terug naar etalage Design en kunst

 • Kunst confronteert maatschappij Bekijk details

  Kunst kan wakker schudden. Een spiegel voorhouden. Confronteren. Een deel van de kunstenaars heeft met zijn werk een esthetisch doel of wil vermaak bieden. Andere kunstenaars zetten hun werk in om de barricades op te gaan en mensen aan te sporen hun houding of manier van handelen te veranderen. In dit artikel enkele voorbeelden van kunst met een maatschappelijke missie.

 • Kunst en de medemens Bekijk details

  Wellicht kent je de satirische oneliner van Henk en Ingrid: Is dit kunst of kan het weg? Met deze zin heeft dit Loesje-achtige duo een veelgehoord oordeel over kunst raak weergegeven. Want leeft de gemiddelde kunstenaar niet opgesloten op een zolderkamer, zonder enkel benul te hebben van de buitenwereld? En zonder zich af te vragen wat de medemens aan zijn werk heeft? Maar aan de andere kant: is engagement altijd iets wat van de daken geschreeuwd moet worden? In dit artikel zoomen we in op de meer...

 • Kunst en de politiek Bekijk details

  Kunst is autonoom. Dat wil zeggen dat ze onafhankelijk van de machthebbers opereert. Toch heeft ze voor haar voortbestaan de overheid nodig. De Nederlandse overheid ondersteunt kunst op financieel gebied, en bepaalt daarmee mede welke kunst deze steun verdient. Maar ook los van het financiƫle aspect is het de vraag of kunst en politiek echt wel zo los van elkaar staan.

 • In beeld: kunst en engagement Bekijk details

  In dit artikel lichten we een aantal video- en audiofragmenten uit over denkers en doeners, die zich bezighouden met de relatie tussen kunst en maatschappij.