Kunst & het brein

Kunst kan ons in onze diepste wezen raken. Het kan gevoelens oproepen, herinneringen laten herleven of nieuwe inzichten bieden. Steeds meer neurowetenschappers willen weten waarom. En richten zich daarbij vooral op de rol van ons brein. Hoewel deze 'neuro-esthetica' steeds populairder wordt, keren veel kunstcritici zich tegen deze wetenschap. Kun jij je erin vinden? Lees ons dossier en bepaal zelf!

  • Goede kunst volgt de natuur Bekijk details

    “Waarom kijken we graag naar kunst met mensen en de natuur?” Het is een vraag die verschillende neuropsychologen bezig houdt. Victor Lamme, hersenonderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam, is daar één van. Volgens hem volgt goede de kunst de natuur. En hebben voorkeuren te maken met onze basisbehoeften als mens. Dit is zijn verklaring voor onze voorkeuren.

  • Smakelijk voedsel voor ons brein Bekijk details

    Volgens neurowetenschappers is een karikatuur een aantrekkelijk plaatje voor onze hersencellen. Het trekt automatisch onze aandacht en roept een emotie op. Herkenning, blijdschap of juist nostalgie. De 'techniek' achter het kunstwerk is overdrijving, ook wel 'peakshift' genoemd. Maar waarom houdt ons brein nou zo van karikaturen?

  • Het brein en de bezieling Bekijk details

    Picasso zei ooit: “Kunst is de leugen die de waarheid openbaart”. En daar is neurowetenschapper Vilayanur Ramachandran het helemaal mee eens. Deze Indiase geleerde houdt zich bezig met de voorkeuren van het brein. 'Kunst' is één van zijn favoriete onderwerpen. Hij meent dat goede kunst doordrenkt is van bezieling. Maar hoe registreert het brein die bezieling, wanneer we naar een kunstwerk kijken? In dit artikel lees je enkele van zijn conclusies.