Kunst als therapie

Kunst en therapie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld bij de oude Grieken en de Romeinen. Ook tegenwoordig kun je bij een creatief therapeut terecht voor je emotionele en psychische problemen. Maar wat is dat nou eigenlijk, creatieve therapie? En hoe zetten moderne therapeuten die in? In dit dossier vind je de antwoorden.

  • De levenslessen van een kunstwerk Bekijk details

    Zou het niet geweldig zijn voor alle kunstliefhebbers als kunst ook nog eens gezond is? Volgens de Britse filosoof en schrijver Alain de Botton werkt kunst therapeutisch. Hij schreef er met collega- filosoof John Armstrong een boek over en cureerde in 2014 een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Kunst als de grote genezer!

  • Vaktherapie: zo oud als de mensheid Bekijk details

    Vaktherapie (Creatieve therapie) is een behandelvorm waarbij kunst ingezet wordt. Om bijvoorbeeld oude emotionele patronen te veranderen of inzichten te krijgen. Tegenwoordig zijn er legio praktijken om heen te gaan. Maar zo modern is dit niet. Ook vroeger werden verschillende soorten kunst ingezet bij emotionele en psychische problemen. Op allerlei manieren.

  • Therapie met beeldende materialen – Sanne Marsé Bekijk details

    Sanne Marsé is een creatief therapeut en werkt met beeldende materialen. Ze studeerde af aan de kunstacademie en rondde daarna de opleiding Creatieve Therapie af. In haar praktijk in Eindhoven werkt ze met jongeren en volwassenen. “Ik ben geen analyticus die het eindresultaat beoordeelt. Ik kijk vooral naar het proces waarmee het werk tot stand komt.”