Japanse manga en anime

Akira, Grave of the fireflies, Doraemon. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van Japanse manga en anime. Aanvankelijk werden deze kleine kunstwerken alleen in het geïsoleerde eiland Japan gelezen en bekeken. Maar door de jaren heen veroverden ze ook de harten van westerse strips- en tekenfilmfans. De animaties van studio Ghibli speelden daar een belangrijke rol in. Veel mensen associëren Japanse manga en anime automatisch met heftige emoties, grote ogen en epische verhalen. In dit dossier laten we zien dat deze vooronderstelling niet klopt. Persoonlijke ontwikkeling, ingetogenheid en het alledaagse leven maken er net zo goed onderdeel van uit.

  • Kenmerken Japanse manga en anime Bekijk details

    Japanse manga's en anime worden meestal in één adem genoemd. Maar toch duiden ze niet hetzelfde aan. Anime staat voor 'tekenfilms', terwijl manga de Japanse variant van onze 'strip' is. Hoewel het twee disciplines zijn, is er qua stijl veel overlap. Ook worden sommige manga's omgezet naar anime.

  • Diverse manga-stijlen Bekijk details

    Manga's worden in Japan door alle lagen van de bevolking gelezen. Mannen, vrouwen, jongeren en ouderen. De strips zijn grofweg in te delen in 5 categorieën. Elk daarvan correspondeert met een specifieke doelgroep. Hoewel de stijlen overlappen, zijn er een aantal stilistische kenmerken te herkennen.

  • Interview: Marissa Delbressine Bekijk details

    Marissa Delbressine (1982) is animator en striptekenares. In haar werk vermengt ze fantasie met realiteit en verstopt altijd een onverwachte twist in de verhaallijn. Inspiratie haalt ze uit alle hoeken: muziek, kunst, strips. Eén van haar grootste bronnen is de Japanse manga en anime. Maar wat spreekt haar daar zo in aan?