Invloeden van De Stijl

De Stijl is de benaming van een groep kunstenaars, vormgevers en architecten die tussen 1917 en 1932 zochten naar nieuwe en moderne vormen. De spil van de beweging was Theo van Doesburg, die ook het tijdschrift 'De Stijl' uitgaf.

De rechte lijnen en primaire kleuren van Piet Mondriaan en de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld zijn wereldberoemd geworden. De Stijl is misschien wel de Nederlandse kunststroming die nationaal en internationaal de meeste invloed heeft gehad. Onlangs opende het Gemeentemuseum in Den Haag een permanente tentoonstelling over De Stijl.

In dit themadossier vind je artikelen, een interview en boeken over de invloeden van De Stijl.

 • Interview met Ineke Hans Bekijk details

  'De tralala zoveel mogelijk weglaten uit design' Het werk van ontwerpster Ineke Hans (1966) is niet onder een noemer te vangen. Ze maakte een tuinbankje waar een boom doorheen kan groeien, stoer uitziende stoelen, maar ook speelhuisjes en een hobbelpaard. Haar revolutionaire knoflookpers won een Red Dot Award, en haar stoel A380 voor Ahrend werd in 2011 genomineerd voor een Dutch Design Award. Ineke is een bewonderaar van Gerrit Rietveld. 'Hij was een uitkleder, en daar houd ik van.'

 • Invloeden van De Stijl op de architectuur Bekijk details

  Invloeden van De Stijl op de architectuur Revolutie in de bouwkunst De kunstenaars van De Stijl hielden zich bezig met alle vormen van kunst. Beeldende kunst, architectuur, grafisch ontwerp, meubelontwerp en interieurvormgeving, alles moest in harmonie zijn. Van de architectuur van De Stijl zijn in ons land nog veel sporen terug te vinden.

 • Invloeden van De Stijl op de beeldende kunst Bekijk details

  Wie is er bang voor rood, geel en blauw? Piet Mondriaan (1872-1944) was een van de eerste kunstenaars die volledig abstract schilderde. Je zou hem wel de uitvinder van de geometrische abstractie kunnen noemen. Met deze revolutie in de schilderkunst heeft hij grote invloed gehad op kunstenaars die na hem kwamen.

 • Rietveldmeubels: inspiratiebron voor hedendaagse ontwerpers Bekijk details

  Gerrit Rietveld (1888-1964) was de praktisch ingestelde timmerman en architect van De Stijl. Van de soms hoogdravende idealen van Van Doesburg en Mondriaan trok hij zich niet zo veel aan. Zijn wereldberoemde meubelontwerpen zijn nog altijd populair. Ook is zijn werk een inspiratiebron voor ontwerpers van nu.