Interview: Illustratrice Lobke van Aar

Lobke van Aar (1982) maakt illustraties, animaties, beeldverhalen, editorials, kinderboekenillustraties en vrij werk. Sinds 2008 werkt ze als freelancer. Haar opdrachtgevers zijn onder andere nrc.next, Sesamstraat en Boekie Boekie.

Hoe omschrijf jij je werk?
“Speels, absurd, vindingrijk en met een knipoog naar het verleden. Ik probeer altijd in diversiteit een eenheid te creëren. Je herkent mijn werk wel als een ‘Lobke’, maar ik probeer elke keer een nieuwe, verrassende invalshoek te nemen.”

Hoe ga je te werk?
“Ik heb geen standaard werkwijze. Het hangt helemaal af van het moment, de soort opdracht en welk gevoel ik daarbij krijg. Wanneer ik een illustratie voor een artikel van nrc.next maak, ga ik in eerste instantie analytisch te werk. Ik lees het artikel en haal de belangrijkste informatie eruit. Als ik het nodig vind verdiep ik me in de materie. Daarna krijg ik een idee, bijvoorbeeld een metafoor, die ik in mijn eigen stijl in beeld om zet. Een voorbeeld is een illustratie die ik maakte bij een artikel over solliciteren. Mijn interpretatie hiervan was dat diegene die het beste liegt de baan krijgt. Vervolgens heb ik mannen getekend met lange neuzen die op de finishlijn liggen. Diegene met de langste neus (dus de grootste leugenaar) wint."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Uit van alles, de kleine en de grote dingen uit het leven. Kinderboeken, vintage spulletjes zoals oude postzegels en ansichtkaarten. Ik kan dagen, zonder een doel, rondslenteren op een rommelmarkt. Maar ook mensen, hun karaktereigenschappen en hun verhalen vind ik inspirerend.”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Eigenlijk leef ik mijn droom al! Ik verdien mijn brood met mijn passie: tekenen. En hoop dat nog lang te kunnen doen en grotere opdrachten te krijgen. Het lijkt me ook fantastisch om een decor voor een theatervoorstelling of een postzegel te ontwerpen.” Wil je meer over Lobke weten? Nieuwe Mediatycoons volgden de illustratrice terwijl ze werkt aan een opdracht voor de Amsterdam Fashionweek. Bekijk ook haar website en volg haar op Twitter.

Illustratie, bron: Uit de serie 'Vrijheid' voor nrc.next