Illustraties: voorbij de kunst

Commerciële doeleinden: Illustraties zijn hot! Een illustratie is een kunstwerk, maar ook een commercieel product. Dat ingezet wordt op verschillende manieren. Maar welke precies? Een aantal voorbeelden.

Illustratie als spotprent
'Een beeld zegt meer dan duizend woorden'. Spotprenten leggen al jaren de vinger op de zere plek. Geen wonder dus dat er regelmatig controverse over ze ontstaat. Met name het Amerikaanse magazine 'The New Yorker' maakt veel gebruik van spotprenten. Hierin wordt voornamelijk commentaar gegeven op de Amerikaanse cultuur. Eén van de tekenaars is Liza Donnelly. Haar tekeningen laten zien tegen welke problemen vrouwen aan lopen. In dit korte, grappige filmpje legt ze uit hoe ze humor gebruikt om verandering en bewustwording te bewerkstelligen.

The New Yorker bestaat sinds 1925 en heeft een illustratie op de cover van elke editie. Hier zie je een overzicht door de jaren heen.

Mode-illustraties
Werd de modewereld de laatste decennia gedomineerd door fotografie, tegenwoordig heeft de mode-illustratie een kleine comeback gemaakt. In commerciële bladen zoals Glamour, Elle en Vogue zijn weer tekeningen te vinden. Cecilia Carlstedt is een veelgevraagd illustratrice, die onder andere werkte voor Paul Smith en Bloomingdales. Bekijk dit blogbericht voor meer voorbeelden van hedendaagse mode-illustraties.
De populariteit van de mode-illustratie kende zijn hoogtepunt in de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Met het boek ‘Mode tekenen’ leer je zelf mode-tekeningen maken.

Illustraties op de cover
In landen zoals Japan siert een illustratie vrijwel elk boek dat je ziet. En Westerse uitgeverijen zoals Penguin en Pelican staan erom bekend. In Nederland gebruiken we meestal foto’s op de boekomslagen. Maar ook hier is een illustratie op de cover gebied aan het winnen. Kranten, zoals de NRC Next, doen aan deze trend mee en plaatsen tekeningen op de voorpagina.

Illustraties in kinderboeken
Eén van de bekendste functies van illustraties is het gebruik ervan in kinderboeken. Deze traditie ontstond in de Victoriaanse tijd in Engeland. Waar vrouwen als Beatrix Potter als voorbeeld dienden voor latere illustratrices. Op deze website vind je meer informatie over de geschiedenis van de kinderboekenillustraties en de rol die vrouwen hierin speelden. De Canadese Sheilah Beckett en onze eigen Fiep Westendorp illustreerden veel kinderboeken in de 20ste eeuw. In dit artikel lees je meer over hen.