3 Illustratrices in de spotlight

Sheilah Beckett, Amy Sol en Fiep Westendorp. Elke illustratrice heeft haar eigen stijl, achtergrond en drijfveren. De één haalt haar inspiratie uit de natuur, de ander uit haar eigen dromen. In dit artikel 3 illustratrices van over de hele wereld.

Sheilah Beckett
De Canadese Sheilah Beckett werd geboren in 1913 en illustreert nog steeds. In de jaren ’50 begon ze haar carrière als illustratrice, zonder kunstopleiding, bij het beroemde Charles E. Cooper. Voor dit commerciële kunstbureau tekende ze advertenties, boeken, platenalbums. In een echt ‘mannenbureau’ was zij de eerste vrouw. Sheilahs grootste passie lag (en ligt) bij het maken van sprookjes- en kinderboekenillustraties. Haar tekeningen zitten vol emotie, verfijndheid en sierlijke lijnen. “Ik denk altijd aan kinderen, die elk detail van mijn tekeningen bestuderen. Dus zorg ik ervoor dat er genoeg te ontdekken valt.” Inmiddels heeft ze meer dan 70 boeken geïllustreerd en denkt er niet over om te stoppen. Momenteel is ze op zoek naar een uitgever voor haar nieuwste boek.

Werkte ze voorheen met pen en papier, sinds een paar jaar werkt ze met de computer en een tekentablet. Ook is Sheilah op Facebook te vinden, waar ze regelmatig berichten plaatst over haar werk. De blog Today’s Inspiration wijdde meerdere artikelen aan de illustratrice.

Amy Sol
Amy Sol is een Koreaanse/Amerikaanse illustratrice. Ze is een autodidact die meisjes in dromerige settings met fantasie-dieren tekent. Haar beelden ontstaan geleidelijk, als een dagdroom. Ze werkt dan ook niet met een vooropgezet plan. De kijker mag zelf interpreteren wat hij/zij in haar werk ziet.

Inspiratie haalt ze uit alles in het leven. “Er zijn zoveel dingen waar ik in het leven en in de natuur van houd. Ze drijven me om te creëren. Overdag en in mijn dromen dienen zich elke dag nieuwe dingen aan. Ze wachten erop om onderdeel van een nieuw kunstwerk te worden.” (Bron) Naast eigen voorstellingen maakt Amy ook interpretaties van klassiekers, zoals van ‘Alice, het konijn en de rups’.

Regelmatig gebruikt ze hout als ondergrond voor haar illustraties. Het materiaal maakt deel uit van het gehele plaatje en dient niet slechts als achtergrond. De nerven herinneren haar eraan dat dingen moeten ‘bewegen’. Haar ontwikkelingen volg je via haar blog of Twitter.

Fiep Westendorp
Ongetwijfeld de bekendste illustratrice van Nederland is Fiep Westendorp (1916–2004). Toch is informatie over haar leven schaars. Ze had een hekel aan interviews. Fiep maakte illustraties voor reclames (o.a. KLM) en tijdschriften, maar ze is het bekendst van haar tekeningen voor Annie M.G. Schmidt. In 1952 begon deze vruchtbare samenwerking, toen ze beiden voor Het Parool werkten. Om Jip en Janneke goed te laten uitkomen op een krantenpagina, koos ze ervoor om hen in silhouet weer te geven. In de jaren daarna tekende ze onder andere Otje, Pluk van de Petteflet en Floddertje.

Fieps eigen website geeft een kort, chronologisch overzicht van haar werk en leven. Kort voor haar dood gaf de illustratrice een interview over haar leven en werk. Dit interview vormt de kern van de documentaire ‘Getekend: Fiep Westendorp’ en het gelijknamige boek.