Performance Art

Performance Art is één van de vrijste kunstvormen in China. Terwijl Chinese Political Pop verwijst naar de geschiedenis en symbolen van het land, behandelt Performance Art ook moderne en mondiale onderwerpen.

Geschiedenis
In de laatste decennia van de 20ste eeuw brak de Chinese avant-garde beweging met het verleden en sloeg een nieuwe weg in. Ook de Chinese maatschappij veranderde en moderniseerde drastisch. De Performance kunst uit het Westen was het juiste middel om de visie van de kunstenaars in deze veranderende tijden weer te geven. Oorspronkelijk was alleen de performance zelf het kunstwerk. Er werden video- en foto-opnames gemaakt, om de herinnering vast te leggen. Tegen het einde van de jaren ’90 kwam hier verandering in.

Performance & fotografie
Kunstenaars begonnen de kracht van foto en video te erkennen. Daardoor werden de beelden niet slechts herinneringen, maar kunstwerken op zich. Sommige performances werden speciaal gemaakt voor het oog van de camera. De foto/video werd het kunstwerk, ‘live’ bijwonen door het publiek was niet meer altijd aan de orde. Een voorbeeld hiervan is het werk van Li Wei (1970, Hubei, China).

Li Wei
In zijn 'Falls'-serie' creëert hij illusies van de soms gevaarlijke realiteit. Je ziet hem vallend van een gebouw en hangend aan het raam. In de uiteindelijke foto’s retoucheerde hij de kranen/touwen die hem ondersteunden. De foto’s zijn geen weergave van de realiteit, maar hinten naar de geconstrueerde natuur van wat we aannemen als de werkelijkheid. Interview met Li Wei.

Zhang Huan
De meest bekende performance-artiest is Zhang Huan (1965, An Yang City). Het boeddhisme, met haar beelden, filosofie en tempels zijn een terugkerend thema in zijn werk. Dit wordt altijd gecombineerd met het naakte lichaam. In zijn werk probeert hij het punt te ontdekken waarop het spirituele zich manifesteert via het fysieke lichaam. Interview met Zhang Huan.

Risico's

Het maken van maatschappijkritische kunst is risicovol. architectuur-kunst-en-beeldcultuur-china-contemporary-chinese-kunst-in-een-nieuwe-vrijheid.html De Chinese regering sluit en/of verbiedt regelmatig exposities. Kunstenaars in China zoeken dan ook de grenzen op om zich onder de censuur toch te kunnen uiten.