Interview: De hype voorbij

In 2005 reisde kunstenaar Sebastiaan Dijk naar China. Om voor de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting de mogelijkheid te onderzoeken tot een duurzame uitwisseling. Hij vond daar een bloeiende kunstscene. Ondanks de huidige ontwikkelingen zijn Westerse kunstkenners uitgekeken op Chinese kunst.

Waarom is de Chinese kunsthype voorbij?
“Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is de markt verzadigd geraakt, door de hype werden de werken te duur. Daarnaast lopen Chinese kunstenaars nog achter qua techniek. Ze kunnen bijvoorbeeld wel gezichten natekenen, maar hierin schuilt nog niet de verfijndheid en gelaagdheid die Westerse schilders al wel onder de knie hebben. Er zijn wel opleidingsmogelijkheden, maar die scholen richten zich nog erg veel op de klassieke technieken. Ook bleken de werken te homogeen te zijn. Kunstkenners uit het westen hechten juist waarde aan individualisme. De kunstenaar met zijn eigen persoonlijkheid, expressie, visie en zijn werk wat daaruit voortvloeit.”

Hoe uit die homogeniteit tussen Chinese kunstenaars zich?
Je ziet veel dezelfde thema’s en technieken terugkeren. Zo maakt een hele groep kunstenaars bijvoorbeeld gebruik van pasteltinten, ronde vormen, details en opgeblazen mensen. Yue Minjun en Zhang Xiaogang zijn hier voorbeelden van. Veel Chinese werken delen ook een ‘schone schijn’-factor. Op het eerste gezicht lijken het vrolijke beelden te zijn. Maar als je beter kijkt, zie je een duistere ondertoon.”

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen?
“Juist omdat de hype voorbij is, is er weer ruimte ontstaan voor nieuwe kunstenaars. Ze verzamelen zich vooral in de buitenwijken van de grote steden en maken politiek getinte kunstwerken. Hun maatschappijkritische boodschappen kunnen ze, in verband met censuur, niet al te expliciet en openlijk brengen. Zhang Jiangiang (1970) is zo'n kunstenaar. Hij maakt, op het eerste oog, schilderijen met bloemen. Maar als je beter kijkt, zie je dat het eigenlijk wonden zijn. Zo ‘verbloemt’ hij de donkere lading van zijn werken. In Nederland wil ESTeeLIE aandacht voor deze nieuwe kunstenaars.”

Voor meer informatie over Sebastiaans werk, klik hier.
Foto, bron: www.eestelie.com Sensual Flower 7 van Zhang Jiangiang