Hedendaagse kunst uit China

Rond 2005 werd Chinese kunst 'ontdekt' door Westerse kunstkenners. Ze spendeerden enorme bedragen aan kunstwerken uit China. De hype is inmiddels voorbij, maar Chinese kunst blijft volop bloeien. In dit dossier: de 2 grootste hedendaaagse stromingen.
 

  • Interview: De hype voorbij Bekijk details

    In 2005 reisde kunstenaar Sebastiaan Dijk naar China. Om voor de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting de mogelijkheid te onderzoeken tot een duurzame uitwisseling. Hij vond daar een bloeiende kunstscene. Ondanks de huidige ontwikkelingen zijn Westerse kunstkenners uitgekeken op Chinese kunst.

  • Performance Art Bekijk details

    Performance Art is één van de vrijste kunstvormen in China. Terwijl Chinese Political Pop verwijst naar de geschiedenis en symbolen van het land, behandelt Performance Art ook moderne en mondiale onderwerpen.

  • Political Pop Bekijk details

    De meeste commerciële hedendaagse kunstvorm in China is Political Pop (Chinees: Zhengzhi Popu). De stijl is afgeleid van de Westerse Pop art. De Chinese Pop Art ontstond in de jaren ’90, artiesten illustreren er de politieke en economische toestand van China na 1989 mee.