Renovatie cultuurhistorische panden

Misschien wel de meest duurzame vorm van architectuur is het renoveren van bestaande gebouwen. De basis van het complex bestaat immers al. Vooral het renoveren van cultuurhistorische panden is populair.

Nauwkeurig onderzoek
Vroeger werden oude(re) gebouwen makkelijk afgebroken om plaats te maken voor moderne. Tegenwoordig sloopt men niet rücksichtsloos. Wanneer een gebouw niet meer energiezuinig genoeg is of moderne faciliteiten mist, doet de architect eerst nauwkeurig onderzoek. Hij/zij bekijkt dan of renovatie mogelijk is. Is dit het geval, dan is modernisering met milieubewustere technieken de juiste oplossing.

Na 65 jaar duurzaam
Het renoveren van een gebouw bespaart enorm veel energie, die de architect normaliter in de sloop steekt. Bij de afbraak en opbouw van een nieuw pand gaat zoveel milieubelasting gepaard, dat het nieuwe gebouw pas na 65 jaar duurzaam is. Lees daar hier meer over.

Industriële panden
Met name industriële gebouwen zijn geliefd bij architecten. De herkenbaarheid van deze panden spreekt mensen aan, omdat de herinneringen eraan in het collectieve geheugen zit. Vandaar dat mensen veel weerstand hebben wanneer een projectontwikkelaar ‘hun’ gebouwen sloopt. Maar het blijft niet alleen bij renoveren. Ook worden de panden duurzaam gemaakt (o.a. door duurzame energiesystemen) en krijgen ze regelmatig een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld: In Eindhoven is een oud industrieel pand van Philips omgebouwd tot een filmhuis.

Projecten
Enkele voorbeelden van interessante renovatieprojecten:

-De Leeuw van Vlaanderen (Amsterdam)
-Strijp-S (Eindhoven)

Meer projecten vind je via Stichting Duurzaam Renoveren.

 

Terug naar dossier: Duurzame architectuur