Passieve huizen

De laatste jaren wordt er veel energie en geld gestoken in het ontwikkelen van energiebesparende voorzieningen. Eén resultaat hiervan zijn ‘passieve huizen’. Doordat ze bijdragen aan CO2-reductie, belasten ze het milieu minimaal.

Een belangrijke rol hierin is het handig gebruik van de warmte van de zon. In combinatie met bouwkundige en installatietechnische maatregelen blijft de woning warm, terwijl er weinig milieu-belastende energie gebruikt wordt. Voorbeelden zijn een goede isolatie, zonwering en ventilatie. In Roosendaal staat een goed voorbeeld van een passief huis.

Wonen in een kas? 
Door technieken toe te passen uit de glastuinbouw worden gebouwen veel duurzamer. Bijvoorbeeld met een warmtewissel-systeem. Dit systeem werkt als volgt: Door de vele (en krachtige) zonne-uren krijgt het gebouw veel warmte binnen. Een deel wordt direct gebruikt, het overschot slaat men ondergronds op. In de winter wordt dat overschot aan warmte omhoog gehaald en verbruikt. Hierdoor is het gebruik van gas niet meer nodig. Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop werkt ook met deze methode. Bekijk dit filmpje van EenVandaag over het gebruik van kastechnieken in gebouwen

Meer info
Wil je meer informatie over duurzame energie? Er is een schat aan informatie beschikbaar. Onze tips: Het boek ‘Duurzaam bouwen - binnenkijken in energiebewuste woningen’ is gevuld met 10 reportages, praktische tips, technische informatie, premies en kosten.
Het Informatiepunt duurzaam bouwen. Hier vind je meer informatie over tegelkachels, warmtepompen, windturbines en veel meer.
Lowtechmagazine: Online magazine met verrassende en visueel krachtige artikelen.
 

Terug naar dossier: Duurzame architectuur