Duurzame architectuur

Duurzaamheid is allang geen trend meer, maar een ‘must’. Steeds meer mensen voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid van de aarde. Ook de architectuur draagt zijn steentje bij. In dit dossier de belangrijkste kenmerken van duurzame architectuur.

Terug naar etalage Design en kunst

 • Wat is duurzame architectuur? Bekijk details

  Duurzaamheid is de balans tussen ecologische, economische en sociale belangen voor het heden en de toekomst. Bij duurzame architectuur bepalen architecten welk aspect zij het belangrijkst vinden. De ene legt de nadruk meer op het gebruik van duurzame materialen, de ander vindt het verminderen van vervoerskosten een prioriteit. Maar een overeenkomstig element is het gebruik van duurzame materialen en een hoge energiebewustheid.

 • Duurzame bouwmaterialen Bekijk details

  Een belangrijk aspect van duurzame architectuur is het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Dit artikel geeft voorbeelden hiervan. En zijn de materialen wel zo duurzaam als ze lijken?

 • Passieve huizen Bekijk details

  De laatste jaren wordt er veel energie en geld gestoken in het ontwikkelen van energiebesparende voorzieningen. Eén resultaat hiervan zijn ‘passieve huizen’. Doordat ze bijdragen aan CO2-reductie, belasten ze het milieu minimaal.

 • Renovatie cultuurhistorische panden Bekijk details

  Misschien wel de meest duurzame vorm van architectuur is het renoveren van bestaande gebouwen. De basis van het complex bestaat immers al. Vooral het renoveren van cultuurhistorische panden is populair.