DE DAG VAN DE ARCHITECTUUR IN MIDDEN-BRABANT

Op 20 en 21 juni 2015 vond de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats. Door heel het land werden activiteiten georganiseerd. In Tilburg werd het weekend afgetrapt met het Tilburgs Architectuur Film Festival (TiAFF). Architectuur via een cultureel medium dus! In dit artikel meer over de Dag van de Architectuur en het TiAFF.

De Dag van de Architectuur is in 1985 in het leven geroepen door de Union Internationale des Architectes (UIA), een internationale organisatie die architecten in 124 landen representeert. Het doel was om de architectuur toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Nederland was in 1986 het eerste land in Europa dat de Dag vierde. Sindsdien is de Dag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement.

Op de Dag van de Architectuur vinden door heel Nederland activiteiten plaats, met elk jaar weer een ander, breed toegankelijk thema. Tijdens het evenement zijn bijzondere gebouwen open voor publiek en worden er bijvoorbeeld lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen georganiseerd.
 

Nieuw Nederland

De Dag van de Architectuur is in 2015 op 20 en 21 juni georganiseerd door Architectuur Lokaal. Het thema is ‘Nieuw Nederland’. Wat zijn op lokaal niveau de belangrijkste ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen? Welke initiatieven kunnen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ideeën voor het nieuwe Nederland? Op dergelijke vragen is gedurende dit weekend een antwoord gegeven. Lokale architectuurcentra, culturele instellingen en andere initiatiefnemers verzordgen samen het activiteitenaanbod. Meer informatie over de activiteiten is te zien op de website van de Dag van de Architectuur.
 

Tilburgs Architectuur Film Festival

De aftrap van de Dag van de Architectuur werd op 19 juni gedaan door het Tilburgs Architectuur Film Festival (TiAFF). Dit festival werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door de BNA (Bond Nederlandse Architecten) Kring Midden-Brabant, in samenwerking met het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg en het Architectuur Film Festival Rotterdam. Ook de naburige gemeentes, provincie en het bedrijfsleven zijn bij het initiatief betrokken.

Het idee achter dit festival is om op laagdrempelige wijze samen na te denken over de gebouwde omgeving. Tijdens het festival werden van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s avonds films en documentaires (wel twaalf!) getoond rondom het thema ‘transitie’. Het gaat over de samenleving die in beweging is. Overal in de samenleving vinden veranderingen plaats en juist deze veranderende samenleving is op het festival onderzocht. Hierbij staan de rol van de architect, opdrachtgeverschap, burgerparticipatie en hergebruik centraal.
 

Film en cultuur

Het filmfestival probeert met dergelijke onderwerpen een ontmoetingsplek te zijn voor een breed publiek: architecten, bouwers, architectuurliefhebbers, filmliefhebbers en studenten uit heel Nederland. Dit allemaal via het medium film, volgens een woordvoerster bij uitstek geschikt om te inspireren en een gesprek over de stad op gang te kunnen brengen.

Twee van de films zijn voor dit dossier extra interessant, namelijk ‘Gehry’s vertigo’ en ‘The competition’. Daarin gaat het over de architectuur van cultuurinstellingen.
In ‘Gehry’s vertigo’ nemen de glazenwassers van het Guggenheim Museum in Bilbao de kijker mee het dak op. Een unieke blik op de architectuur van deze cultuurinstelling dus! Bekijk hier de trailer
In ‘The Competition’ zien we hoe toparchitecten de strijd aangaan. Ze willen stuk voor stuk de opdracht binnenslepen een museum in Andorra te ontwerpen. Niet zozeer de spanning van de wedstrijd komt aan bod, maar vooral de ijdelheid van de architecten. Bekijk hier de trailer
 

Meer dan film

Discussie is een belangrijk onderdeel van het TiAFF. Zo gingen de aanwezigen onder leiding van een deskundige in discussie over de toekomst van de energievoorziening. Wat zal bijvoorbeeld daarvan de invloed op de architectuur zijn? Zo gingen John Habraken, voorloper op het gebied van bewonersparticipatie en standaardisatie in de bouw, en Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling bij de Technische Universiteit Eindhoven, in gesprek over verleden en toekomst van het bouwproces. Daarbij is er extra aandacht voor de rol van de gebruiker.

 

Meer weten?

Op de hoogte blijven van het Tilburgs Architectuur Film Festival? Houd de website en Facebook goed in de gaten!

Op de hoogte blijven van alle activiteiten op de Dag van de Architectuur? Volg de Twitter of Facebookpagina.

Meer weten over de UIA? Bekijk de website.
 

Tekst: Isabelle Fest, 15 juni 2015.