Kunst in de wijk

Uit onderzoek blijkt dat “Kunst in aandachtswijken leidt tot vermogensvorming en een extra vastgoedwaarde van gemiddeld 1.000 euro per woning per jaar. Daarnaast blijkt dat investeren in cultuur zichzelf ruimschoots terugverdient.” (Bron: CAL-XL)

Bij community art vormt het effect van de kunst op de bezoeker een belangrijk onderdeel van een project. Vooral wanneer kunstenaars in opdracht van een gemeente of woningbouwcorporatie zijn ingezet.

Kracht van cultuur
Uit het onderzoeksrapport ‘De Kracht van cultuur’ blijkt dat instanties steeds meer cultuurmakers en cultuurproducenten de wijk in laten trekken. Ze nemen de tijd, praten met de bewoners, logeren er, creëren werkplaatsen, wakkeren creativiteit aan etc. Ze doen dit alles zonder een oordeel te vellen over de bewoners. En zonder directe hulp te bieden. Het artistieke doel staat voorop bij community art projecten en vanuit dat perspectief gaat een kunstenaar aan het werk.

Wat levert community art op?
De bewonerswaardering voor de leefbaarheid in een wijk stijgt in aandachtswijken mét kunst en cultuur meer dan in aandachtswijken zonder cultuur; en die waardering werkt door in een extra toename van woningwaarde. Woningbouwcorporaties en andere vastgoedeigenaren hebben daar profijt van. (Bron: CAL-XL) Volgens Eugène van Erven, artistiek leider van het Rotterdam International Community Arts Festival, is community art niet de oplossing voor problemen in een wijk. Wel kan zij daaraan bijdragen. Lees hier een interview met hem.

Blijvend resultaat?
Een community art project is vaak van tijdelijke aard. Kunstenaars vertrekken na verloop van tijd uit een wijk. Goede community art projecten zorgen voor continuïteit zodat bewoners met elkaar in contact blijven. Download de publicatie De Kracht van cultuur (juni 2011). Hierin zijn ook veel voorbeelden te vinden van community art. Voor meer informatie over community art en de resultaten lees het boek: Community Art van Truus Gubbels. Te leen via je bibliotheek.

Foto, bron: Droombosch, Den Bosch door Monique van der Steen