Community art

"Kunst en cultuur kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan samenlevingsopbouw. Het kan de samenhang binnen een groep bevorderen, bruggen slaan tussen verschillende groepen en de buitenruimte verfraaien", aldus opbouwwerkorganisatie SONOR, Rotterdam. Community art wordt steeds meer ingezet in Nederland als verbindingsmiddel tussen groepen mensen of wijken. Hoog tijd dus voor een dossier! Hierin lees je over voorbeelden en de resultaten van community art.

 • Sociaal kunstproject: Woensel Supertoll Bekijk details

  Een tol van houten planken met allerlei teksten in het Van Abbe museum. Het markeerde de start van het project Woensel Supertoll: een samenwerkingsproject tussen kunstenaar Tijs Rooijakkers, rapper Fresku, Tante Netty, het Van Abbe museum en de inwoners van de Eindhovense wijk 'Woensel'. De projectleiding wijkactiviteiten ligt in handen van Kimberley van Uden. “Ik vind Woensel Supertoll een supermooi project. Het brengt mensen bij elkaar, geeft ze de kans om te bezinnen over hun leven. En laat ze...

 • Community art in Nederland Bekijk details

  Community art projecten zijn kunstprojecten die rondom sociale vraagstukken worden georganiseerd. Hierbij is er altijd samenwerking met een groep bewoners uit een wijk of een specifieke doelgroep. Vooral die groepen die niet veel met kunst en cultuur in contact komen. Denk hierbij aan jongeren, kinderen en ouderen.

 • Community art projecten Bekijk details

  Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden van community art te vinden. Bijvoorbeeld het International Community Arts Festival Rotterdam (ICAF) en BigHart. Maar ook in Nederland wijken veel kunstenaars uit naar community art. In dit artikel lees je meer over enkele voorbeelden.

 • Kunst in de wijk Bekijk details

  Uit onderzoek blijkt dat “Kunst in aandachtswijken leidt tot vermogensvorming en een extra vastgoedwaarde van gemiddeld 1.000 euro per woning per jaar. Daarnaast blijkt dat investeren in cultuur zichzelf ruimschoots terugverdient.” (Bron: CAL-XL)