Collagekunst

Een collage ontstaat uit het plakken van geknipte stukken papier of ander materiaal op een stevig papier of doek. De techniek is uitgevonden door Picasso begin 20e eeuw en wordt nog steeds veel toegepast door kunstenaars. In dit dossier lichten we 3 kunstenaars uit. Ook kun je een interview lezen met Jason Eden die allerlei gerecyclede materialen gebruikt voor zijn werken.
 

 • Interview Jason Eden Bekijk details

  Kunstenaar Jason Eden (Los Angeles, 1968) maakt collagekunst van posters uit de publieke ruimtes. Als een moderne archeoloog graaft hij door de dikke lagen gelijmd papier. Hierbij ontdekt hij een hele geschiedenis aan culturele bedrijvigheid. Intuïtief en methodisch haalt hij lagen posterpapier weg en creëert daarbij nieuwe kunstwerken.

  Bekijk details van Interview Jason Eden

 • 3 Collagekunstenaars Bekijk details

  Collagekunst is moeilijk onder één noemer te vangen. Zo is het ook met kunstenaars die zich met deze disclipine bezig houden. Waar de één de voorkeur geeft aan het maken van decollages, gebruikt de ander foto's als basismateriaal. In dit artikel lees je meer over drie collagekunstenaars: Robert Rauschenberg, Jason Eden en John Heartfield.

  Bekijk details van 3 Collagekunstenaars

 • Collagekunst Bekijk details

  Collage is een kunstvorm en techniek waarbij papier in stukken wordt geknipt of gescheurd en deze wordt opgeplakt op een stevig stuk papier of doek. De hergebruikte materialen zijn foto’s, pagina’s uit bladen, kranten, posters of tekeningen. In dit artikel lees je meer over de de complexiteit en toepassingen van collages, en wie de uitvinder is van deze techniek.

  Bekijk details van Collagekunst