Animatie

De klassieke tekenfilm, de digitale cartoon, de stop-motion, de bewegende kleipoppetjes. Het zijn allemaal vormen van animatie. Dit filmgenre zag zo'n 100 jaar geleden het levenslicht. En in de tussentijd hebben de animatiemakers niet stil gezeten. Lees in dit dossier over de technieken, de makers van Hollandse bodem en hoe je je eigen animatiefilm kunt maken!

Terug naar Etalage Design en kunst

 • Wat is een animatiefilm? Bekijk details

  Animatie is illusie van beweging. Door stilstaande beelden na elkaar te plaatsen lijken ze in beweging te komen. Een beeld dat door ons oog wordt opgevangen, blijft namelijk nog even aanwezig op het netvlies. Als daar snel een tweede beeld bijkomt, dan verschijnt die op het netvlies als het ware over het eerste beeld heen. Dit principe is de leidraad voor alle verschillende animatietechnieken. In dit artikel staan enkele voorbeelden van de verschillende animatievormen.

 • Nederlandse animatiemakers: De pioniers en nieuwe generatie Bekijk details

  Met grote filmbedrijven als Walt Disney en Pixar is het maken van animaties voor het grootste gedeelte een Amerikaanse aangelegenheid. Toch zijn er ook beeldbepalende Nederlandse animatiemakers. Een overzicht van een aantal prominente pioniers en jonge vernieuwers van Hollandse bodem.

 • Zelf animaties maken Bekijk details

  Met een computer of smartphone bij de hand kan iedereen op eenvoudige manier zelf een animatie maken. Verschillende tools bieden ondersteuning voor de verschillende vormen van animatie, als de stop- motion of tekenfilm. Waar moet je rekening mee houden om van je eigen animatie een succesvol exemplaar te maken?

 • In gesprek met animatiekenner Erik van Drunen Bekijk details

  “Wil je dat ik in 1 woord benoem wat ik doe?”, lacht Erik van Drunen (Den Bosch, 55 jaar). “Noem me dan maar animatie- en filmconsulent.” Voor iemand die zowel als adviseur, docent, curator als coach actief is op het gebied van de animatiefilm valt het niet mee zijn werkzaamheden onder 1 noemer te scharen. Als samensteller was Van Drunen onlangs betrokken bij de tentoonstelling 'Move on…! 100 jaar animatiekunst'. In gesprek met een man die veel, heel veel over animatie weet.