Vier voorbeelden van ambacht en design

Ontwerpers gebruiken ambachten op uiteenlopende manieren. We kozen vier voorbeelden. Granny's Finest maakt knitwear, Formafantasma gebruikt Zwitserse houtskool, Mauro Martinuzzi werkte samen met Italiaanse glasblazers. Bij de Koninklijke Tichelaar in Makkum leven eeuwenoude keramiektradities voort in hedendaags design.

Granny's Finest
'Designed by the new, produced by the best, worn by the greatest', is de slogan van modemerk Granny's Finest. Dit project is een initiatief van Niek van Hengel en Jip Pulles. Een groep van ruim honderd Rotterdamse senioren breit op ambachtelijke wijze kleding, die ontworpen is door jonge modeontwerpers. Op deze manier krijgen de mode-items een persoonlijk tintje. Als je bijvoorbeeld een gebreide muts koopt, kan je een berichtje sturen aan degene die hem gebreid heeft. Granny's Finest zorgt er tegelijk voor dat ouderen die in een isolement geraakt zijn, weer sociale contacten opdoen: de 'oma's' breien in groepsverband. Ook ondernemen ze gezamenlijk uitjes, bijvoorbeeld naar het theater, modeshows of de Dutch Design Week.

Bekijk ook de NCRV-uitzending van Altijd Wat (22-11-2011) waarin Niek van Hengel vertelt hoe het idee voor Granny's Finest ontstond.

 

Formafantasma
Andrea Trimarchi (1983) en Simone Farresin (1980) vormen samen Formafantasma. De twee Italianen hebben zich gevestigd in Eindhoven. Voor hun project 'Charcoal' maakten ze gebruik van een eeuwenoude Zwitserse techniek om houtskool te maken. Volgens deze traditie wordt hout heel langzaam, in 5 tot 7 dagen, verhit totdat het verkoolt. Formafantasma werkte samen met de Zwitserse Doris Wicki, die als een van de weinigen dit oude ambacht nog beheerst. Ze bewerkten de stukken houtskool en combineerden die met glas. Het resultaat is een reeks unieke objecten met een eigentijdse uitstraling.

Meer over het Charcoal-project vind je op de website van Formafantasma.

Mauro Martinuzzi
Mauro Martinuzzi (1986) woont en werkt in Amsterdam. Voor zijn glascollectie Framed ging hij terug naar zijn Italiaanse wortels. Het gebied rond Venetiƫ is beroemd vanwege zijn glasblazers-traditie. Martinuzzi ontwierp vijf glazen objecten, die hij liet uitvoeren door ambachtslieden op het eilandje Murano. De Framed-objecten hebben een typische moderne strakke vorm, die naadloos aansluit bij de hedendaagse designwereld. Voor de traditionele glasblazers betekende dit een nieuwe uitdaging. Op foto's die Martinuzzi maakte van het proces is goed te zien hoeveel vakmanschap en inspanning er kwam kijken bij het maken van dit werk.

 

Koninklijke Tichelaar Makkum
De Koninklijke Tichelaar-fabriek in Makkum is het oudste bedrijf van Nederland. In dit filmpje vertelt directeur Jan Tichelaar hoe de ambachtelijke aardewerkfabriek de samenwerking is aangegaan met hedendaagse ontwerpers zoals Jurgen Bey, Studio Job en Atelier NL.

 

Tekst: Anneke van Wolfswinkel