Ambacht en design

We zijn er aan gewend dat vrijwel alles wat we gebruiken, industrieel gemaakt is. Maar de laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor ambachtelijk werk, zowel bij professionele ontwerpers als bij andere creatievelingen. In dit dossier laten we zien hoe jonge ontwerpers zich laten inspireren door oude ambachten. Ook de DIY (Do It Yourself)-trend nemen we onder de loep. En ontwerper Maaike Roozenburg vertelt in een interview hoe ze oude ambachten verbindt met ultra-moderne technologie.

 • Aandacht voor ambacht Bekijk details

  Of het nu je bord is, je kleding of de stoel waar je op zit: vrijwel alles wat je gebruikt is industrieel gemaakt. Ambachtelijk, met de hand vervaardigd werk, lijkt langzaam te verdwijnen. De laatste jaren groeit onder ontwerpers de aandacht voor het ambacht.

  Bekijk details van Aandacht voor ambacht

 • Vier voorbeelden van ambacht en design Bekijk details

  Ontwerpers gebruiken ambachten op uiteenlopende manieren. We kozen vier voorbeelden. Granny's Finest maakt knitwear, Formafantasma gebruikt Zwitserse houtskool, Mauro Martinuzzi werkte samen met Italiaanse glasblazers. Bij de Koninklijke Tichelaar in Makkum leven eeuwenoude keramiektradities voort in hedendaags design.

  Bekijk details van Vier voorbeelden van ambacht en design

 • DIY – nieuwe vormen van ambachtelijkheid Bekijk details

  Niet alleen professionele ontwerpers houden zich bezig met ambachten en handwerk. Het begrip DIY (Do It Yourself) staat voor een groeiende beweging van mensen die alternatieven willen creëren voor de massaproductie door grote bedrijven. Dankzij initiatieven op internet kunnen mensen met hun handgemaakte producten een groot publiek bereiken.

  Bekijk details van DIY – nieuwe vormen van ambachtelijkheid

 • Interview met Maaike Roozenburg Bekijk details

  Lampen van plastic kratjes, 'Hollandsche Knollen' van porselein, snijplanken gebaseerd op eeuwenoude Turkse tradities: elk werk van Maaike Roozenburg (1979) vertelt een verhaal. Ze verbindt het verleden met het heden, en laat oude ambachten en futuristische technologie samensmelten. “Sinds we op onze benen zijn gaan staan en gereedschap zijn gaan gebruiken, zijn we eigenlijk niet meer zo veel veranderd.”

  Bekijk details van Interview met Maaike Roozenburg