Abstracte kunst

Rond 1913 werd de abstracte schilderkunst 'uitgevonden'. Enkele kunstenaars lieten het schilderen van de zichtbare werkelijkheid los en maakten voorstellingsloze kunst. De abstracte schilderkunst heeft zich ontwikkeld in uiteenlopende stromingen. In dit dossier lees je over het ontstaan van de abstractie bij Mondriaan en over het na-oorlogse abstracte werk van Mark Rothko. Ook maak je kennis met de collectie van Theo Manders, met abstracte kunst uit diverse stromingen. Tenslotte vertelt Linda Arts over haar abstracte werk.

 • Mondriaan: de weg naar abstracte kunst Bekijk details

  Piet Mondriaan (1872-1944) is één van de pioniers van de abstracte kunst. Zijn rood-geel-blauwe schilderijen met horizontale en verticale zwarte lijnen zijn iconen van de moderne schilderkunst geworden. Deze schilderijen kwamen niet uit de lucht vallen, maar waren het eindpunt van een lange ontwikkeling. Die begon bij Picasso, en werd een handje geholpen door de kust van Domburg.

  Bekijk details van Mondriaan: de weg naar abstracte kunst

 • Abstracte kunst van Mark Rothko Bekijk details

  Mark Rothko is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Amerikaanse abstract-expressionisme. Net als Mondriaan schilderde hij aanvankelijk figuratief. Pas later ging hij volledig abstract werken. Zijn doeken, die zijn opgebouwd uit grote kleurvlakken, zijn een uitdrukking van een intense emotionele en religieuze ervaring: het sublieme.

  Bekijk details van Abstracte kunst van Mark Rothko

 • Abstracte kunst verzamelen: De collectie Manders Bekijk details

  Theo Manders (1942) verzamelt al zo'n veertig jaar abstracte kunst van vooral Nederlandse en Belgische kunstenaars. De collectie geeft een goed beeld van alle verschillende stijlen en genres die er binnen de abstracte kunst bestaan. In 2013 was een ruime selectie van de verzameling te zien in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo. In dit artikel maak je kennis met deze bijzondere verzameling.

  Bekijk details van Abstracte kunst verzamelen: De collectie Manders

 • Linda Arts: Abstracte kunst van nu Bekijk details

  Het werk van Linda Arts (1971) oogt strak, bijna streng. Haar abstracte schilderijen bouwt ze op met horizontale, verticale en diagonale lijnen en vlakken, in zwart, grijstonen en wit. Heel af en toe gebruikt ze kleur. Maar binnen die beperkingen ervaart ze juist een grote vrijheid. En, anders dan je op het eerste gezicht zou denken, is haar werk eerder emotioneel dan rationeel van aard.

  Bekijk details van Linda Arts: Abstracte kunst van nu