De digitale etalage Design en Kunst is dé online vindplek voor informatie over hedendaagse design & kunst. In de themadossiers staan interviews en achtergrondverhalen. Ook zijn bij elk thema uitgebreide leestips te vinden. Binnen de digitale etalage kan je je laten inspireren met filmpjes, tips voor exposities, boeken of in het oog springende designers en kunstenaars.

 • Kunst en maatschappij

  Kunst en maatschappij gaan hand in hand. Al eeuwen reageren kunstenaars met hun werken op maatschappelijke veranderingen. Of ze proberen met hun kunst invloed uit te oefenen op de maatschappij. Dit dossier staat boordevol voorbeelden van de innige, confronterende, verrassende of stroeve relatie tussen kunst en samenleving. Voorbeelden van kunst die een vuist maakt, kunst die mededogen voor de ander vraagt of kunst die zich binnen de politieke arena begeeft. Kortom, kunst met een missie. 

  Naar dossier: Kunst en maatschappij

 • Meubeldesign

  Meubels - kort door de bocht moeten ze er leuk uit zien, praktisch zijn en niet te duur. Maar wat is dat: 'er leuk uit zien'? De afgelopen 100 jaar is daar verschillend over gedacht door de meubelontwerpers. Van sober tot uitbundig, van massaproductie tot exclusief. En wist je al dat Nederland op het gebied van meubeldesign een toonaangevend land is? In dit dossier lees je over de ontwikkelingen, het gebruik van nieuwe materialen en hoe een klein landje groot werd.  

  Naar dossier: Meubeldesign

 • Bio design

  Bio is booming. Ook onder kunstenaars en designers. Werken met materialen zoals spinnendraad, vlindervleugels of palmleer is allang geen uitzondering meer. De één gebruikt het om de esthetiek. De ander wil onze maatschappij kritische vragen stellen: Mag de mens de natuur beïnvloeden? En in hoeverre is dat toelaatbaar? Vorm je eigen mening en lees onze artikelen uit dit dossier!

  Naar dossier: Bio design

 • Culturele gebouwen

  Cultuur en architectuur gaan vaak hand in hand. Culturele instellingen zoals musea en theaters hebben een speciale rol in de maatschappij, waarbij een passende architectuur van groot belang is. Hoe speelt de architect in op de veranderende rol van een cultuurinstelling, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek? En welke rol speelt cultuur in de wereld van de architectuur?

  Foto: nessa_flame / Shutterstock.com

  Naar dossier: Culturele gebouwen

 • Animatie

  De klassieke tekenfilm, de digitale cartoon, de stop-motion, de bewegende kleipoppetjes. Het zijn allemaal vormen van animatie. Dit filmgenre zag zo'n 100 jaar geleden het levenslicht. En in de tussentijd hebben de animatiemakers niet stil gezeten. Lees in dit dossier over de technieken, de makers van Hollandse bodem en hoe je je eigen animatiefilm kunt maken!

  Naar dossier: Animatie

 • Waanzin en kunst

  Vincent van Gogh en Salvador Dali waren het - waanzinnig. Zij zijn niet de enige kunstenaars die deze stempel hebben gekregen. Moet je een beetje gek zijn om goede kunst te kunnen maken? Lees in dit dossier wat de waanzin de kunst heeft gebracht en of het terecht is dat de relatie tussen een psychische aandoening en het kunstenaarschap zo vaak wordt gelegd.

  Naar dossier: Waanzin en kunst

 • Abstracte kunst

  Rond 1913 werd de abstracte schilderkunst 'uitgevonden'. Enkele kunstenaars lieten het schilderen van de zichtbare werkelijkheid los en maakten voorstellingsloze kunst. De abstracte schilderkunst heeft zich ontwikkeld in uiteenlopende stromingen. In dit dossier lees je over het ontstaan van de abstractie bij Mondriaan en over het na-oorlogse abstracte werk van Mark Rothko. Ook maak je kennis met de collectie van Theo Manders, met abstracte kunst uit diverse stromingen. Tenslotte vertelt Linda Arts over haar abstracte werk.

  Naar dossier: Abstracte kunst

 • Agri design

  'Agridesign' is een samentrekking van 'agricultuur' en 'design'. Deze nieuwe discipline focust zich op het creëren van bewustzijn bij mensen over hun voedsel. Waar het vandaan komt, hoe we het dichtbij huis halen, maar ook hoe we de boer dichterbij de burger krijgen. Samen met boeren bedenken designers hier de platforms voor. Door hun open blik, nieuwsgierigheid en creativiteit zijn ontwerpers hier helemaal op hun plaats. Maar wat is agridesign eigenlijk? En welke voorbeelden zijn daar van te vinden? In dit nieuwe dossier lees je de antwoorden.

  Naar dossier: Agri design

 • Fooddesign

  Fooddesign is sinds een aantal jaren sterk in opkomst in Nederland. Mede omdat de wereldvoedselmarkt onder grote druk staat, maar ook omdat de bewustwording van de mens rondom eten steeds groter wordt. Het fooddesign dossier besteedt met name aandacht aan de kunstzinnige manier, de vormgeving en esthetische waarde van eten. Kortom: fooddesignproducten waar je meteen aan ziet dat de maker creativiteit en innovatie belangrijker vindt dan commercie.

  Naar dossier: Fooddesign

 • Kunst en kinderen

  Kunst kijken met kinderen is verrassend en leuk. Een museumbezoek kan een onvergetelijke ervaring zijn. En dat niet alleen: uit onderzoeken blijkt dat het goed is voor de ontwikkeling van het kind om vertrouwd te raken met kunst. In dit dossier kan je meer lezen over kinderen en kunst. Hoe leren kinderen kijken naar kunst? En spelen kinderen zelf, als onderwerp, eigenlijk een rol in de kunstgeschiedenis? We zetten de mooiste kunstboeken voor kinderen op een rijtje, en geven tips hoe je een museumbezoek met kinderen het beste kan aanpakken. Veel lees- en kijkplezier!

  Naar dossier: Kunst en kinderen

 • Urban art

  In New York werd in de jaren '70 een nieuwe kunstvorm geboren. De ene metro na de andere werd volgespoten met graffiti. Inmiddels is in straten over de hele wereld niet alleen graffiti te zien, maar ook posters, stickers en muurschilderingen. Sinds enkele jaren dringt de street art (ook wel urban art genoemd) ook door tot de wereld van musea en kunstverzamelaars. In dit dossier lees je meer over de geschiedenis van de street art. Met speciale aandacht voor de beruchte kunstenaar Banksy, en voor de levendige street art-scene van Eindhoven.

  Naar dossier: Urban art

 • Textiel & Technologie

  De technologie staat niet stil. Zo ook in textielland. In dit dossier lees je dan ook van alles over de nieuwe ontwikkelingen op textielgebied. Over een stof die zonlicht omzet in stroom. Of eentje die zich aanpast aan het klimaat. Verder lees je over het Stijlinstituut in Amsterdam, dat nieuwe ontwikkelingen op textielgebied in de gaten houdt. En vind je een interview met ontwerpster Lisa Bekelaar die zich bezig houdt met 'surface design'.

  Naar dossier: Textiel & Technologie

 • Social media kunst

  Internet en social media zijn voor kunstenaars prachtige plekken om werk te laten zien aan de wereld. In dit dossier voorbeelden van kunstenaars die hier gretig gebruik van maken. In het interview met Tjarko van der Pol lees je hoe een kunstwerk tot stand kwam via social media. Maar ook: wat is de keerzijde van online exposeren?

  Naar dossier: Social media kunst

 • 3D Printer

  De 3D printer is razendsnel in opkomst. Met de techniek gaan er werelden aan nieuwe mogelijkheden open voor het produceren van voorwerpen. Er zijn al jurken, schoenen, sieraden, organen, stoelen, protheses en raketonderdelen uit 3D printers gerold. In dit dossier lees je meer over de geschiedenis en de laatste ontwikkelingen op dit gebied. We gaan dieper in op de mogelijkheden die de 3D printer biedt voor kunstenaars en ontwerpers. En wat betekent de nieuwe techniek voor traditionele productieprocessen? Een dossier boordevol spannende nieuwe ontwikkelingen en vele verwijzingen naar interessante websites, filmpjes en boeken.

  Naar dossier: 3D Printer

 • Ambacht en Design

  We zijn er aan gewend dat vrijwel alles wat we gebruiken, industrieel gemaakt is. Maar de laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor ambachtelijk werk, zowel bij professionele ontwerpers als bij andere creatievelingen. In dit dossier laten we zien hoe jonge ontwerpers zich laten inspireren door oude ambachten. Ook de DIY (Do It Yourself)-trend nemen we onder de loep. En ontwerper Maaike Roozenburg vertelt in een interview hoe ze oude ambachten verbindt met ultra-moderne technologie.

  Naar dossier: Ambacht & Design

 • Street Art Berlijn

  Echte kunst ligt op straat! Veel jonge street art kunstenaars beginnen hun carrière in de open lucht. Ze willen een (politiek) statement maken, of de stad mooier. 'Reclaim the city' is een vaak gehoorde kreet! Street art is populair, vooral onder jongeren. Enkele kunstenaars breekt door in de kunstwereld en vervolgen hun weg naar galeries en kunstbeurzen. In dit dossier lees je meer over het ontstaan van Street art in Berlijn, wat het is en welke kunstenaars er ‘hot’ zijn.

  Naar dossier: Street Art Berlijn

Boeken Design en Kunst

Design & Kunst Blogs

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste exposities of geinspireerd raken door bijzondere kunstwerken?

Vele blogs houden de laatste nieuwtjes bij. Enkele mooie voorbeelden:

Colossal - Deze Amerikaanse blog heeft een voorliefde voor de interactie tussen kunst en techniek en kunst en natuur. Maar wekelijks posten ze over veel meer.

Vormplatform - Een ode aan het beeld uit verschillende design- en kunstdisciplines. 

Art to Go - Deze blog houdt je op de hoogte van de exposities en andere activiteiten in de Nederlandse kunstwereld. 

Design Milk - Als je meer geinteresseerd bent in interieurontwerp en architectuur, dan biedt Design Milk je de nodige inspiratie. 

EYEspired - De Nederlandse blog die graag focust op jong talent. Ook zijn hier interviews te vinden over de drijfveren van kunstenaars.

The Creators Project - Deze site noemt zichzelf 'een podium voor visionaire artiesten die technologie gebruiken om de grenzen van kunst en creativiteit te verleggen'. Vol bijzondere werken en evenementen.

Contact

De redactie wordt gevoerd door Bibliotheek Eindhoven. Vragen en/of opmerkingen over Design en Kunst? Laat het ons weten! Hartelijke groet, Mirjam van Gogh en Sjoerdtje Schaap, redactie digitale etalage Design en kunst.

Contact

Powered by

Aanwinsten

Tweets #Design en #Kunst

Uitgelicht

Archief

ARCHIEF DESIGN EN KUNST

Ook in de digitale etalage Brabants Erfgoed staan enkele kunstdossiers. Bijvoorbeeld over Vincent van Gogh en zijn link met Brabant. Of over de beroemde middeleeuwse schilder uit 's-Hertogenbosch Jeroen Bosch.

Naar etalage Brabants Erfgoed

Social Media