Puur

Puur eten

Smaak komt niet uit een pakje

 'Boodschappen doen we tegenwoordig bij de supermarkt, of we laten ze thuisbezorgen', aldus Monique Matla. 'Voor de kinderen geen Monique 1, 2 en 3 wanneer er een kalfje geboren wordt, als je melk gaat halen. En ook geen kromlopende groenteman, die de groente zo uit de tuin plukt. Wel een winkel waar de deuren ‘s zomers en ‘s winters openstaan, een grauwe tegelvloer, kunstlicht dat je tegemoet schijnt en aanbiedingen op felgekleurde borden in de winkel als verwelkoming.

Geen supermarktmedewerker die weet waar het product vandaan komt, hoe het is gegroeid of wie het heeft bereid. Niemand weet wie die mensen in de witte jassen zijn die in de fabriek de ingrediënten voor de pakjes en de zakjes in de machine gooien en waar het kant-en-klaar in een mooie verpakking de fabriek uitrolt. Geen witte jas die nog in een pannetje roert. Nee, grote ketels zijn het, waar met een slurf de ingrediënten de ketel in stromen. Een beetje E-nummer dit en een beetje ingewikkeld chemisch goedje dat, want dan kun je het zo lekker lang bewaren. De smaak uit een pakje is vlak en smaakt altijd hetzelfde, wie het ook bereidt, daar ontbreekt het ingrediënt dat het eten van oma zo bijzonder maakt.'

Eten met liefde gemaakt smaakt naar meer

De gedachte aan oma’s soep, de zuurkoolschotel, de hachee. Hoe je het ook probeert. Alles afwegen tot op de gram nauwkeurig, dezelfde bestanddelen kopen, de kookwekker zetten. Het smaakt nooit zo als bij oma thuis. Eén belangrijk ingrediënt is niet aan te schaffen, het beetje liefde dat oma toevoegt door in het pannetje te roeren en speciaal voor jou te koken.

Brownies bakken met mijn dochters van cacao, boter, meel, suiker en eieren. Zo geef ik de smaak van het eten van onze oma’s door, want ik wil ze liefde laten proeven', besluit Monique Matla.
 

 

Titels over puur eten

Om zelf met liefde te bakken…..

 

Oma's recept voor 16 stukjes Brownies:

Ingrediënten:
• 85 gr biologische roomboter (ongezouten)
• 45 g biologische cacao
• 225 g oerzoet (sucanat) of fijne biologische kristalsuiker
• 2 extra grote biologische eieren
• 55 g biologische bloem
• ½ theelepel bakpoeder
• ¼ theelepel zout
• 16 walnoten of pecannoten

Bereiding:
Gebruik een vierkant bakblik van 20 x 20 cm.
• Verwarm de oven voor op 180º C.
• Smelt de boter in een pan. Neem de pan van het vuur en roer de cacao en de suiker erdoor. Voeg de eieren, goed roerend, stuk voor stuk toe.
• Vermeng gezeefde bloem, bakpoeder en zout en roer dit zachtjes, maar grondig door het mengsel in de pan.
• Schenk het mengsel in een ingevet vierkant bakblik van 20 x 20 cm. Verdeel de noten erover.
• Bak de brownies ongeveer 30 minuten. Laat in het bakblik afkoelen en snij de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
 

Nederlandse keuken

De Hollandse pot kan een uitkomst bieden. Door de groeiende populariteit van de buitenlandse keukens en producten worden oerhollandse recepten en gewassen steeds minder bereid in de Nederlandse huishoudens. Sterker nog, sommigen Nederlandse groenten zijn zo in de vergetelheid geraakt, dat weinig mensen ze nog kennen. Door de multi-culinaire ontwikkeling in ons land wordt de aandacht voor de typisch Hollandse pot steeds minder. Wraps, pasta, wokgerechten enz. veroveren steeds meer de Nederlandse keukentafels. Neem een kijkje in iedere grote supermarkt, van bijna alle wereldkeukens zijn er ingrediënten te vinden. Culinaire grenzen bestaan zo goed als niet meer. Daar is niet mis mee, het is zelfs een verrijking voor de Nederlandse cultuur. Toch moeten we niet vergeten dat ook de Hollandse keuken zijn plaatsje heeft veroverd in de culinaire wereld. De wortels van de Hollandse keuken moeten we zoeken bij onze voorouders. Daar stond het vlees nog op een petroleumbrander uren te pruttelen, werden de aardappels nog in eigen tuin verbouwd en van hormoonvlees had nog niemand gehoord.Consuminderen door de Hollandse pot te koken

Zeg nou zelf: wat is er eigenlijk mis met de oer-Hollandse stamppot en gehaktbal? Ons land kent een uitgebreide keuken met vele heerlijke recepten, waarvan veel nog uit grootmoeders tijd komen. Ook nu zullen ze nog overheerlijk smaken. Koken, bakken, stoven, braden, zoals dat vroeger ging. Stamppotten, hutspotten, aardappelgerechten, eier-, vlees-, vis-, en wildgerechten etc.. Trek in erwtensoep of biefstuk met champignons en spekjes? Menigeen loopt het water al in de mond bij het denken aan een lekker varkenslapje of een gevulde varkenshaas. Ontdek het geheim van de Hollandse keuken! Zuurkoolstamppot, boerenkool met worst, draadjesvlees, hutspot; het zijn allemaal gerechten van Hollandse bodem.

Heerlijke seizoensproducten en recepten van Hollandse bodem zijn allesbehalve saai! Krachtige, pure smaak en eenvoudig! Seizoensgroenten zijn onder meer: aardpeer, boerenkool, pastinaak, postelein, savooikool, spinazie, spruitjes, witlof en winterprei.

De Hollandse pot is bovendien niet alleen lekker en gezond, maar ook goed voor de portemonnee. In deze tijd van besparen en ‘consuminderen’ past deze manier van eten uitstekend. Consumenten die gezien alle prijsstijgingen hun portemonnee willen sparen, ‘moeten’ aan de Hollandse pot!
Tekst: Nicole van Leeuwen