Tentoonstelling Ik kook, dus ik ben

Gepubliceerd op: 15 februari 2017 11:53

Tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

Rotterdamse keukengeheimen

Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is geen rechttoe rechtaan tentoonstelling. Het wordt een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam. De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie.

 

 

Kookschrift

Bij de tentoonstelling verschijnt een kookschrift met uiteenlopende korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de objecten. Er staan tal van recepten in, zoals een achttiende-eeuwse appeltaart uit Rotterdam, sagolarven van de Asmat, met ruimte voor het toevoegen van eigen recepten.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en activiteiten www.wereldmuseum.nl